Turizem 19.6.2018 14:11

Gradu Strmol naziv Evropski unikatni grad leta 2018

Cerklje na Gorenjskem, 19. junija - Grad Strmol, ki je s prenovo postal luksuzni butični hotel, je prejel prestižno nagrado Unikatni grad leta 2018, ki ga podeljuje specializirana turistična revija Travel & Hospitality iz Londona. To je še eno v vrsti priznanj, ki jih je za turistični razvoj prejel Javni gospodarski zavod Protokolarne storitve RS (JGZ Brdo).

Cerklje na Gorenjskem. Prenovljeni Grad Strmol. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Cerklje na Gorenjskem.
Prenovljeni Grad Strmol.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili iz JGZ Brdo, ki upravlja z Gradom Strmol, Vilo Bled in celotnim posestvom Brdo pri Kranju z gradom, kongresnim centrom in hotelom, zavod uspešno posluje.

V zadnjih treh letih so zabeležili 44-odstotno rast tržnih prihodkov. Veseli pa jih, da njihovo odličnost v zadnjem času prepoznavajo tudi strokovne institucije, saj so prejeli več kot deset različnih nagrad in priznanj s področja turizma in kongresne dejavnosti, je pojasnila direktorica JGZ Brdo Špela Munih Stanič.

Tako je bil Hotel Brdo lani imenovan za luksuzni podeželski hotel leta, Grad Strmol pri Cerkljah na Gorenjskem pa letos za evropski unikatni grad. Ta je med vsemi evropskimi gradovi najbolj prepričal mednarodne strokovnjake, ki so kandidate presojali na podlagi izkazane odličnosti storitev, skrbi za dizajn ter vključenosti lokalnih specifik in vsebin v ponudbo.

Gre za grad iz 13. stoletja, ki velja za kulturni spomenik državnega pomena in je bil leta 2012 popolnoma prenovljen, odtlej pa služi tudi kot luksuzni hotel. Gosti državne protokolarne dogodke, razkošna poslovna in osebna srečanja ter sodi med najlepše butične poročne lokacije v Sloveniji.

Kljub temu da so grad prilagodili potrebam današnjega časa, je na vsakem koraku čutiti spomin na zadnja zasebna lastnika gradu zakonca Hribar. Industrialca, svetovljana in ljubitelja umetnosti sta na Strmolu ustvarila družabno središče tedanjih slovenskih in evropskih imenitnežev. Grad sta skozi leta opremila z bogato zbirko umetnin in predmetov izjemne vrednosti, ki so na ogled še danes.