Turizem 17.6.2018 9:12

Črna na Koroškem in Zreče v pričakovanju komisije za priznanje Entente florale

Črna na Koroškem/Zreče, 17. junija - Za evropsko priznanje za urejenost Entente florale se letos med slovenskimi kraji potegujeta Črna na Koroškem in Zreče, ki sta predhodno že sodelovali in dosegali uspehe na nacionalnem tekmovanju Moja dežela lepa in gostoljubna. Mednarodna komisija bo Zreče obiskala v soboto, 23. junija, Črno na Koroškem pa dan zatem.

Črna na Koroškem, občina. Tabla. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Črna na Koroškem, občina.
Tabla.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Entente florale je evropsko hortikulturno tekmovanje, katerega osnovni namen je povečevati kakovost življenja prebivalcev v povezavi z urejenostjo okolja. Slovenija je v gibanje Entente florale Europe vstopila leta 1998, ko sta se v mednarodnem merilu prvič pomerila eno mesto in en manjši kraj.

Od takrat dalje projektni svet Entente florale Slovenija prijavi po enega kandidata v omenjenih kategorijah, pogoj pa je, da sta se predhodno dobro uvrstila v nacionalnem tekmovalnem programu Moja dežela lepa in gostoljubna, ki ga vsako leto organizira Turistična zveza Slovenije.

Letošnje sodelovanje je za Zreče že drugo. "Namen prijave ni zgolj tekmovanje, ampak v prvi vrsti priložnost, da opredelimo svoje prednosti in si še bolj prizadevamo za odpravo pomanjkljivosti," na svoji spletni strani navaja Občina Zreče.

Letos Zreče tekmujejo v kategoriji mest nad 5000 prebivalcev. Pot ogleda, ki jo bo opravila komisija, je že znana in zajema večji del Zreč, zaključi pa se na Rogli.

V Zrečah so v času priprave na tekmovanje odpravili številne pomanjkljivosti, med drugim so izvedli sanacije cestišč, pločnikov, robnikov, poskrbeli za nove opleske zidov, ograj, stebrov, tudi za nove talne označbe. Med večjimi ureditvami na občini izpostavljajo sanacijo stopnic pri Petrolu, ureditev igrišča za odbojko pri tržnici in celovito sanacijo okolice osnovne šole in športne dvorane.

Opravili so tudi obnovo vseh forma viv, počistili gozdne robove, obrezali drevesa in poskrbeli za urejene in lepo zasajene javne površine.

Tudi v Črni na Koroškem so v pripravah na tekmovanje izvedli številne ureditve, kraj pa na tem tekmovanju sodeluje prvič, in sicer v kategoriji manjših krajev. Kot je minuli teden na novinarski konferenci povedala županja Romana Lesjak, bo desetčlanska komisija v štirih urah opravila vnaprej določen ogled, na katerem bo pogledala urejenost kraja in ocenila tudi skrb za dediščino kraja in izvajanje strateških dokumentov.

Med drugim bodo člani komisije prvi, ki se bodo od odprtju sprehodili po novi ulici, s katero so povezali center kraja s kulturnim domom. Član mednarodne komisije se bodo sprehodili tudi do naravnega parka Bistra in obiskali naselje Žerjav, je povedala županja.

Črna na Koroškem v okviru tekmovanja sodeluje še v posebni kategoriji, povezani s socialno integracijo. Kot je pojasnila županja, bodo v okviru tega komisiji prikazali integracijo oseb s posebnimi potrebami. Črna je namreč znana po tem, da je v življenje kraja močno vpet tamkajšnji center za usposabljanje, delo in varstvo.

V Črni so sicer nedavno izdali znanstveno monografijo Črne s 13 prispevki, ki po besedah županje odpirajo vpogled v preteklosti Črne in se dotikajo različnih področij.