Podjetja 16.6.2018 8:20

Steklarna Hrastnik v povečanje proizvodnje embalažnega stekla

Hrastnik, 16. junija - Steklarna Hrastnik se je odločila za krepitev proizvodnje embalažnega stekla. S 4,2 milijona evrov vredno investicijo v nov stroj so proizvodnjo tega stekla povečali za petino in tako krepijo položaj enega vodilnih proizvajalcev specialne steklene embalaže v segmentu najvišje kakovosti, so sporočili iz družbe.

Hrastnik. Upravna stavba Steklarne Hrastnik. Foto: Gregor Mlakar/STA Arhiv STA

Hrastnik.
Upravna stavba Steklarne Hrastnik.
Foto: Gregor Mlakar/STA
Arhiv STA

V steklarni so potencial v segmentu specialne steklene embalaže zaznali že lani, pravijo, zato so preoblikovali enoto razsvetljavnega stekla v enoto embalažnega stekla Special. S tem so pridobili prostor za širitev enote embalažnega stekla, kamor so prezaposlili tudi zaposlene iz ukinjenega programa.

V okviru naložbe, ki predstavlja okoli tretjino od 12,7 milijona evrov, kolikor je vseh za letos načrtovanih investicij, so pridobili najsodobnejši IS-stroj, ki so ga postavili v enoti Special. Poleg tega so enega od strojev prestavili v enoto Vitrum, v kateri so tako vzpostavili dodatno linijo embalažnega stekla. V enoti Vitrum na dan izdelajo do 80 ton, v enoti Special pa do 160 ton stekla.

S povečanjem proizvodnje in boljšim izkoristkom peči bodo v steklarni zmanjšali stroške na enoto proizvoda ter posledično povečali donosnost in dodano vrednost. "Z optimizacijo proizvodnje in maksimalnim izkoristkom razpoložljivih kapacitet bo steklarna povečala proizvodnjo ter s tem posledično tudi zmanjšala strošek energentov na proizvedeno enoto. Letos se namreč v Steklarni Hrastnik soočamo z nadpovprečnim dvigom stroška ključnih energentov," so zapisali.

Letošnji investicijski cikel je po navedbah družbe pomemben korak za nadaljnjo digitalizacijo družbe in prehod v pametno tovarno.

"Preostanek načrtovanih investicij bo namenjen nadaljnji avtomatizaciji, robotizaciji in digitalizaciji proizvodnje, kar bo še dodatno povečalo konkurenčnost, pomembno pa bo vplivalo tudi na boljše delovne pogoje. Vse naše proizvodne kapacitete pa so zasedene do konca oktobra," je povedal generalni direktor Steklarne Hrastnik Peter Čas.

Steklarna Hrastnik načrtuje tudi novo tovarno na Poljskem, s katero si želi odpreti vrata na globalni steklarski trg. Predvidoma še letos bodo na Poljskem ustanovili podjetje, ki naj bi bilo v 40-odstotni poljski lasti in 60-odstotni lasti švicarskega holdinga, leta 2019 pa naj bi začeli graditi tovarno. Vrednost naložbe je ocenjena na 70 milijonov evrov, proizvodnja pa naj bi stekla že leta 2019.