14.6.2018 13:54

Slovensko-avstrijski partnerji z energetskim projektom ABS Network

Maribor, 14. junija - Graška Tehnična univerza skupaj s podjetjema Talum in Tiko Pro vodi projekt ABS Network, s katerim želijo oblikovati mrežo slovenskih in avstrijskih strokovnjakov na področju učinkovitega koriščenja sončne energije. Partnerji v okviru dveletnega projekta skupaj razvijajo in nadgrajujejo solarno termično aktiviran (STAF) panel.

V zvezi s projektom so te dni na prvem izmed petih mrežnih dogodkov v Mariboru predstavili, kako do nepovratnih sredstev za raziskovalno-razvojne projekte. Skupaj z več kot 60 strokovnjaki s področja energetike, strojništva ter ostalih razvojno usmerjenih podjetij so spletli mrežo trdnih poslovnih vezi za razvoj in prijavo nadaljnjih skupnih projektov.

Kot ob tem ugotavljajo, je pridobivanje nepovratnih sredstev v zadnjih letih v Sloveniji doseglo vrhunec. Po besedah direktorice podjetja Tiko Pro Kristine Kočet je skupna vrednost vseh tovrstnih projektov v zadnjih devetih letih dosegla skoraj 103 milijone evrov. Zabeležili so kar 800 odobrenih projektov, nekateri med njimi so bili tudi mednarodni.

"V preteklih nekaj letih smo v našem podjetju uspešno dosegali in imeli pozitivno ocenjenih kar 90 odstotkov prijav v Sloveniji in na Hrvaškem. Prijave, poslane neposredno v Bruselj, pa dosegajo kar 40-odstotno uspešnost, kar je izredno visoka številka, glede na povprečno uspešnost na ravni EU, ki znaša pet odstotkov," je pojasnila Kočetova in dodala, da to dokazuje, da slovenska podjetja s svojim strokovnim znanjem več kot uspešno pridobivajo nepovratna sredstva.

Sicer pa bo v okviru projektnih aktivnosti projekta ABS Network več kot 80 podjetij in več kot 30 visokošolskih učiteljev sestavljalo mrežo znanja in medsebojnega povezovanja. Namen projekta je namreč povezati posamezne poslovne partnerje in jim podati osnovo za izmenjavo znanja in ustvarjanje skupnih idej.

Ključni rezultat projekta ABS Network je izdelava prototipa STAF panela, ki predstavlja velik napredek na področju razvoja izkoriščanja sončne energije in je novost na domačem in tujem tržišču. Končne rešitve razvoja in napredka panela bodo predstavljali v naslednjih mesecih, skozi njih pa bo projekt s svojimi elementi po mnenju Kožetove prispeval k izboljšanju čezmejnega sodelovanja in konkurenčnosti sodelujočih.