Podjetja 12.6.2018 5:00

Zaključuje se četrti krog Partnerstva za spremembe

Ljubljana, 12. junija - Z današnjim dogodkom v Ljubljani se bo zaključil četrti krog Partnerstva za spremembe, platforme sodelovanja med gospodarstvom, širšim javnim sektorjem, nevladnimi organizacijami in znanstveno sfero. S predstavniki podjetij in institucij, ki so osem mesecev iskali rešitve za tri izbrane izzive, se bo družil tudi odhajajoči premier Miro Cerar.

Ljubljana.
Sklepni dogodek Partnerstva za spremembe, ki je nastal v sodelovanju med Ameriško gospodarsko zbornico v Sloveniji in ministrstvom za javno upravo.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Partnerstvo za spremembe je program sodelovanja med zaposlenimi v slovenskem javnem in zasebnem sektorju s ciljem prenosa in uporabe dobrih idej, praks in uporabnih rešitev, ter izmenjave zaposlenih, ki ga skupaj vodita Ameriška gospodarska zbornica v Sloveniji (AmCham) in ministrstvo za javno upravo. "Gre za program, kjer zaposleni v javni upravi in gospodarstvu skupaj premikajo meje, rušijo stereotipe in ustvarjajo pozitivne zgodbe ter dokazujejo, da sodelovanje med javno upravo in gospodarstvom na nov, drugačen in inovativen način deluje," so zapisali v zbornici.

Partnerstvo za spremembe je četrti krog zagnalo septembra lani. Takrat so izbrali tri izzive, ki so jih osem mesecev reševali s sodelovanjem. Do danes naj bi za vsak izziv izdelali prototip za rešitev, rezultate pa bodo predstavili na jutranjem dogodku. Tam se bo mudil tudi predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar.

V okviru izziva Snežne kepe z naslovom Talenti v gospodarstvu - kdo so, kako jih razvijati, privabiti in obdržati v slovenskem poslovnem okolju so poskušali najti način, kako talente prepoznati, kako jih privabiti, razvijati in zadržati v poslovnem okolju. Poleg tega so želeli skupaj opredeliti primerno podporno okolje za razvoj vseh zaposlenih ter oblikovati prototip spodbudnega okolja za talente.

Izziv Slovenija 4.0: Očistimo Slovenijo papirnatih računov je prijavilo Združenja Manager. Njihov cilj je bil postaviti Guinessov rekord v številu prehodov na e-račun in tako večjo prepoznavnost Slovenije. Rešen izziv bi poleg ekonomskega učinka, saj bi z e-računi prihranili več kot štiri milijone evrov, pomenil tudi večjo ekološko osveščenost, so prepričani v združenju.

Izziv Slovenija, zelena referenčna država v digitalni Evropi: kako s to ambicijo navdušiti 300.000 Slovencev pa je pripravil projekt Inženirke in inženirji bomo! Spraševali so se, kako uresničevati vizijo zelene referenčne države, da ne bo izzvenela, in kako jo razširiti na čim večje število uporabnikov. V ta namen so pripravili digitalni kviz, s katerim so želeli doseči 300.000 Slovencev.

Redni del aktivnosti Partnerstva za spremembe so tudi izmenjave med zaposlenimi v podjetjih in javnem sektorju. V četrtem krogu so izmenjave potekale med 9. in 13. aprilom, ko je stolčke zamenjalo 52 zaposlenih, in sicer 39 iz javne uprave ter 13 iz gospodarstva.

"Namen izmenjav je, da ljudje iz obeh sektorjev bolje razumejo delovne procese in način razmišljanja tako v javni upravi kot v gospodarstvu, da lahko dobre prakse prenesejo v svoje okolje in so s tem boljši servis gospodarstvu in državljanom," so pojasnili v AmChamu.