Turizem 10.6.2018 10:00

Nove turistične takse: Višji zneski v občinah Zreče, Slovenj Gradec in Velenje

pripravila Vesna Pušnik Brezovnik in Gregor Mlakar

Slovenj Gradec/Velenje/Zreče, 10. junija - V občinah Zreče, Slovenj Gradec in Velenje so se skladno z novim zakonom o spodbujanju razvoja turizma, ki občinam to omogoča, odločili za nekoliko višje zneske turističnih taks. V vseh bodo začeli višje zneske obračunavati s 1. januarjem prihodnje leto, ko se začne pobirati tudi nova, promocijska taksa, namenjena STO.

Brnik. Turisti, prtljaga, kovčki, potovalke. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Brnik.
Turisti, prtljaga, kovčki, potovalke.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V Občini Zreče od novega leta turistična in promocijska taksa skupaj dva evra na dan

S spremembo odloka o turistični in promocijski taksi so pohiteli v Občini Zreče, kjer jedro turistične dejavnosti predstavljajo Terme Zreče in smučišče Rogla. Občinski svetniki so novi odlok z višjo turistično takso sprejeli sredi maja, uporabljati pa se začne s 1. januarjem 2019.

Po starem odloku turistična taksa, ki jo tako zaračunavajo še letos, znaša 1,26 evra, po novem pa bo znašala 1,60 evra. Na osnovi tega zneska je promocijska taksa, ki po zakonu znaša 25 odstotkov obračunane turistične takse, določena v višini 0,40 evra, skupna višina obeh taks pa bo dva evra na osebo na dan.

V zreški občini imajo uveljavljeno tudi pavšalno turistično tako za lastnike počitniških hiš in počitniških stanovanj. Ta je doslej znašala od 92 do 230 evrov, po novem pa se bo obračunavala v višini 90 do 270 evrov, odvisno od velikosti stanovanjske površine.

Občina Zreče je po podatkih državnega statističnega urada lani naštela dobrih 235.000 turističnih nočitev, leta 2016 pa nekaj manj kot 227.000. Po podatkih občine so zadnja leta s turistično takso zbrali okoli 190.000 evrov letno, pavšalne turistične takse pa so pobrali za okoli 40.000 evrov letno.

Ker novi odlok predvideva 27-odstotno povišanje turistične takse, na Občini Zreče pričakujejo vsaj 30 odstotkov več prihodkov iz tega naslova. Poleg zvišanja takse bo k tej rasti prispevalo tudi več gostov in nočitev, ki jih pričakujejo tako na podlagi lastnih promocijskih aktivnosti kot tudi aktivnosti Slovenske turistične organizacije (STO), so na občini navedli za STA.

V Slovenj Gradcu malenkost višja taksa, podobno v Ribnici na Pohorju in Mislinji

Tudi v Slovenj Gradcu so svetniki že potrdili nov odlok o turistični in promocijski taksi v občini, s katerim zdajšnjo turistično takso v višini 1,15 evra od 1. januarja 2019 zvišujejo na 1,20 evra. Skupaj s promocijsko takso pa bo turist za nočitev na območju občine Slovenj Gradec od 1. januarja dalje plačeval 1,50 evra takse na dan. V odloku dodatnih izjem za oprostitev plačila takse od tistih, ki jih predvideva že krovni zakon o spodbujanju razvoja turizma, v Slovenj Gradcu niso predvideli.

Na območju slovenjgraške občine so lani našteli skoraj 34.000 nočitev, po poročilih pa je bilo z upoštevanimi zakonskimi oprostitvami pobrane za nekaj več kot 11.000 evrov turistične takse.

Tudi v Ribnici na Pohorju trenutno turistična taksa znaša 1,15 evra, ob sprejemanju novega odloka pa se odločajo za enake zneske kot v Slovenj Gradcu. Prvo branje odloka so občinski svetniki že opravili. Po novem naj bi turistična taksa znašala 1,20 evra in bo začela veljati po prejetju odloka. Od novega leta dalje pa bodo turistični taksi dodali še 0,30 evra promocijske takse. V Ribnici na Pohorju so po podatkih občine lani našteli dobrih 23.700 nočitev in zbrali za dobrih 12.000 evrov turistične takse.

Med občine z največ turističnimi nočitvami na Koroškem sodi še Občina Mislinja, na območju katere je smučišče Kope. Turistična taksa na območju te občine zdaj znaša 0,92 evra in jo nameravajo spremeniti z odlokom, ki ga bodo predstavili na seji občinskega sveta prihodnji teden.

Na spletni strani občine objavljen predlog odloka predvideva zvišanje turistične takse na 1,20 evra in začetek pobiranja višje takse z novim letom. Skupni znesek obeh taks, turistične in promocijske, bi tako za turiste znašal 1,50 evra.

V Šaleški dolini uskladili znesek turistične takse

Tudi v Mestni občini Velenje so skladno z novim zakonom o spodbujanju razvoja turizma že sprejeli nov odlok o turistični in promocijski taksi.

Zdaj v občini turistična taksa znaša 1,27 evra in se bo 1. januarja prihodnje leto zvišala na 1,40 evra. K temu bo treba prišteti še 35 centov promocijske takse, tako da bo taksa za turista znašala skupaj 1,75 evra. Kot so za STA pojasnili na velenjski občini, so višino turistične takse uskladili z Občino Šoštanj, Naravnim zdraviliščem Topolšica in družbo Gorenje Gostinstvo.

Tudi v velenjski občini se število turističnih nočitev povečuje. V letu 2016 so zabeležili dobrih 17.400 nočitev in prejeli za 19.500 evrov turistične takse, lani pa so našteli več kot 23.200 nočitev in zbrali za 22.600 evrov turistične takse. Na občini računajo, da bodo z višjim zneskom turistične takse iz tega naslova prejeli vsaj desetino več.

Skladno z zakonom občine pobrane turistične takse porabijo strogo namensko, in sicer za dejavnosti in storitve, katerih opravljanje je v javnem interesu.