V novomeškem mestnem jedru stanovanja za mlade družine

Novo mesto, 10. junija - Mestna občina Novo mesto je nedavno podpisala projektantsko pogodbo za prenovo stavb na novomeškem Glavnem trgu in na Dilančevi ulici, v katerih želi urediti 16 stanovanj za mlade družine. Celotna naložba naj bi stala tri milijone evrov, novomeška občina pa bo za prenovo skušala zagotoviti 2,2 milijona evrov evropskih sredstev.

Z novomeške občine so sporočili, da sta hiši prazni in potrebni temeljite prenove, z njuno prenovo in vselitvijo mladih družin pa želijo prispevati predvsem k oživitvi novomeškega Glavnega trga, ki ga od lanske jeseni tudi prenavljajo.

Gradbeno dovoljenje pričakujejo predvidoma do jeseni, ko nameravajo objaviti javno naročilo za izvajalca gradbenih del. Končanje prenove obeh meščanskih hiš načrtujejo prihodnje leto.

Za projektanta so izbrali projektivni biro Arrea, s katerim so podpisali pogodbo za izdelavo projektne dokumentacije, pridobitev gradbenega dovoljenja in projektantski nadzor pri rekonstrukcijo objektov.

Ker hiši stojita v zgodovinskem mestnem jedru, so morali za njuno prenovo izdelati konservatorski načrt, so še sporočili z novomeške občine.

Meščanska hiša na Glavnem trgu 2, t. i. Fichtenauova hiša, katere polovico je njen zadnji lastnik leta 2016 podaril novomeški občini, se sicer ponaša z bogato zgodovino.

Viri jo omenjajo že leta 1738, sredi 18. stoletja pa je prešla v last kostanjeviške opatije. Hiša je nato med letoma 1770 in 1795, ko jo je kupil Janez Jurij pl. Fichtenau, menjala več lastnikov. Leta 1804 jo je prizadel požar.

Hiša je bila nato dolga leta last družine Fichtenau oz. njenih potomcev. Fichtenauovi so se v Novem mestu sprva ukvarjali s krčmarstvom, konec 18. stoletja pa so v hišnem pritličju uredili in do leta 1893, ko so pošto podržavili, upravljali mestni cesarsko kraljevi poštni urad.

Po drugi svetovni vojni so večji del hiše podržavili, po podatkih njenih nekdanjih stanovalcev, pa je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja v njenih dveh nadstropjih živelo pet družin in pet posameznih stanovalcev.

Med letoma 1952 in 1958 je v času svojega službovanja na novomeški gimnaziji tam stanoval tudi slikar in grafik Bogdan Borčić, po osamosvojitveni denacionalizaciji pa je hiša, podobno glavnini hiš novomeškega Glavnega trga, v svojih gornjih nadstropjih opustela.

Po neuradnih podatkih STA načrtujejo v kleteh hiše na Glavnem trgu 2 tudi predhodni arheološki pregled.