Tokrat grem volit - Evropski parlament s platformo za mlade

Ljubljana, 8. junija - Evropski parlament je malo manj kot leto dni pred evropskimi volitvami vzpostavil novo spletno platformo thistimeimvoting.eu. Platforma služi kot motivacija mladim, da se vključijo, pozanimajo in poskrbijo, da bodo njihovi glasovi slišani med volitvami v Evropski parlament, ki bodo med 23. in 26. majem prihodnje leto.

Nazadnje so evropske volitve potekale leta 2014. Na njih je največ sedežev v parlamentu v Strasbourgu in Bruslju osvojila Evropska ljudska stranka (EPP), na drugem mestu so bili socialisti in demokrati (S&D).

Iz Slovenije je bilo v osmi sklic Evropskega parlamenta izvoljenih osem evropskih poslancev: Milan Zver (EPP/SDS), Romana Tomc (EPP/SDS), Patricija Šulin (EPP/SDS), Franc Bogovič (EPP/SLS), Lojze Peterle (EPP/NSi), Tanja Fajon (S&D/SD), Ivo Vajgl (Alde/Desus) in Igor Šoltes (Zeleni).

Udeležba na evropskih volitvah stalno upada, med tistimi, ki se najbolj redko odločijo za odhod na volišča, pa so ravno mladi. Na volitvah leta 2014 je v EU glasovalo 42,6 odstotka upravičencev, v Sloveniji je bila volilna udeležba s 24,5 odstotka med nižjimi v povezavi.