Podjetja 4.6.2018 10:44

Družba Anatol objavila prevzemno namero za Cinkarno Celje

Ljubljana/Celje, 4. junija - Družba Anatol iz skupine Martens Management Group je ob finančni podpori investicijske družbe KKR danes objavila prevzemno namero za odkup vseh delnic Cinkarne Celje, izhaja iz javno objavljenega oglasa v Delu. Za delnico namerava ponuditi 246,52 evra. Na borzi je bila v petek vredna 239 evrov.

Celje. Cinkarna Celje. Foto: Gregor Mlakar/STA Arhiv STA

Celje.
Cinkarna Celje.
Foto: Gregor Mlakar/STA
Arhiv STA

Celje. Upravna stavba Cinkarne Celje. Foto: Lili Pušnik/STA Arhiv STA

Celje.
Upravna stavba Cinkarne Celje.
Foto: Lili Pušnik/STA
Arhiv STA

Martens Management Group ponuja 220 evrov za delnico. "Skupaj s ponujenih 26,52 evra dividende na delnico gre za 246,52 evra skupne vrednosti ponudbe delničarjem Cinkarne za delnico. To predstavlja premijo v višini 26,1 odstotka glede na povprečno ceno delnice v 12 mesecih," so sporočili iz skupine.

"Ponudba je edinstvena priložnost za obstoječe družbenike Cinkarne, da uresničijo svojo naložbo pri privlačni vrednosti, ki je boljša kot v preteklih neuspešnih prevzemnih postopkih, kot tudi edinstvena priložnost za podjetje, da sklene partnerstvo z novim in dolgoročnim delničarjem, ki se je zavezal podjetju omogočiti nadaljnjo rast," so dodali.

O prevzemni nameri je ponudnik obvestil agencijo za trg vrednostnih papirjev, agencijo za varstvo konkurence, poslovodstvo Cinkarne in predstavnike delavcev. Prevzemnik bo ponudbo za nakup objavil najpozneje v 30 dneh in ne prej kot v 10 dneh od danes, je navedla družba Anatol in dodala, da bo "objava prevzemne ponudbe rezultat zadovoljivega skrbnega pregleda kot tudi zadovoljivega dostopa do vodstvene ekipe podjetja".

Generalni direktor Cinkarne Celje Tomaž Benčina je danes za STA povedal, da so jih prevzemniki obiskali prav danes, na uvodnem sestanku pa so se pogovarjali o prevzemni ponudbi. Benčina ni želel komentirati, ali gre morda za sovražni prevzem, ponovno pa je zatrdil, da v družbi ne poteka skrbni pregled. Ponujene prevzemne cene medtem ni komentiral, ker je, kot je dejal, ne pozna.

Sklad Ring, ki je povezan z Martens Management Group, je lastnik podjetja Niko Železniki, pred nekaj leti pa je kupil, saniral in prodal domžalsko družbo Helios. Sklad KKR ima v lasti Telemach, namerava pa prevzeti družbo Proplus. Namero za prevzem Cinkarne je objavila družba Anatol, ki je del skupine Martens Management Group, ob finančni podpori investicijske družbe KKR.

Martens Management Group je zasebni industrijski holding z izkušnjami in znanjem na področju kemične in premazne industrije v tujini in Sloveniji. Ima izkušnje s podporo širšemu obsegu proizvodnih in kemičnih podjetij tako pri rasti kot izboljšanju poslovanja. "To je dokazal uspešen prevzem družbe Niko Železniki, ki se je razvila v vodilno podjetje na svojem področju, hkrati pa ostaja pomemben delodajalec in deležnik v svojem lokalnem okolju in celotni Sloveniji," so zapisali v sporočilu.

"Martens Management Group ima ob podpori KKR vizijo nadaljnjega razvoja Cinkarne v tej industriji kot samostojnega in vodilnega podjetja v Sloveniji kot tudi v širši regiji. Ta vizija v celoti združuje pomembnost podjetja v lokalnem družbeno-gospodarskem okolju ter vprašanja varovanja in sanacije okolja. Družba namerava podpreti obstoječo vodstveno ekipo Cinkarne z namenom ohraniti in naprej razvijati bazo zaposlenih v Sloveniji, kakor tudi okrepiti poslovanje Cinkarne v Sloveniji," je dejal predsednik nadzornega sveta in kontrolni delničar v Martens Management Group Ralph Martens.

Martens je še zatrdil, da bo Cinkarna naprej delovala kot pomembna družba za Celje in širše za Slovenijo, brez predvidenih sprememb za sedanje kupce, dobavitelje ali druge zainteresirane strani.

Cinkarna Celje je bila leta 2013 uvrščena na seznam 15 podjetij za privatizacijo, ki ga je potrdil DZ. Oktobra 2014 je prodajni konzorcij večjih delničarjev in zastavnih upnikov Cinkarne Celje sprožilo prodajo skoraj 71 odstotkov družbe, a je ta avgusta 2015 zaradi odprtih okoljskih vprašanj propadla. Takrat naj bi se po neuradnih informacijah nekaterih časnikov za Cinkarno zanimali avstrijski Treibacher Industrie, poljski Grupo Azoty in ameriška investicijska družba The Gores Group.

Manjši konzorcij na čelu z Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) je lani znova začel prodajo okoli 25-odstotnega deleža, a je prodaja spet padla v vodo.

Vmes se je v bitko za Cinkarno vključil tudi Tomaž Lovše, nekdanji lastnik slovenskega Dinersa, ki je po pisanju Dela iskal kupca za 33,5-odstotni delež Cinkarne, a tudi on ni bil uspešen.

Kapital Cinkarne Celje je razdeljen na 814.626 delnic. Tržna kapitalizacija podjetja po petkovem tečaju 239 evrov za delnico znaša skoraj 194 milijonov evrov. Če bi prevzemniki pridobili 100 odstotkov Cinkarne Celje, bi po ponujeni ceni v višini 246,52 evra zanjo odšteli okoli 200 milijonov evrov.

Največja posamična lastnica Cinkarne Celje je po podatkih za konec leta 2017 Modra zavarovalnica z 20-odstotnim lastniškim deležem. Sledita DUTB s 14,48 odstotka in SDH z 11,41 odstotka. Delež v Cinkarni imata tudi Abanka (1,72 odstotka) in NLB skladi (0,84 odstotka). Država tako posredno obvladuje skoraj polovico Cinkarne. Ostalo lastništvo je precej razpršeno.

Za torek je sklicana skupščina Cinkarne Celje, na kateri bodo delničarji odločali o uporabi bilančnega dobička za leto 2017 v višini 21,55 milijona evrov, pri čemer naj bi za izplačilo dividend namenili 21,54 milijona evrov oz. 26,52 evra bruto na delnico. To je skoraj trikrat višja dividenda kot lani.

Delničarji bodo odločali tudi o podelitvi pooblastila upravi družbe za pridobivanje lastnih delnic, pri čemer vodstvo družbe predlaga pridobivanje delnic v razponu med 170 in 210 evrov, DUTB pa z nasprotnim predlogom razpon od 220 do 240 evrov na delnico.

Skupščina Cinkarne je že konec februarja na predlog malih delničarjev odločala o nakupu lastnih delnic, a lastniki njihovega predloga niso podprli, saj so ocenili, da je nakup časovno in vsebinsko neskladen z investicijskimi in razvojnimi načrti Cinkarne, ki je vstopila v nov investicijsko razvojni cikel in je temu primerno oblikovala politiko upravljanja denarnega toka tekom letošnjega leta.

Želja malih delničarjev takrat je bila sicer stabilizirati lastniško strukturo, ki je po njihovem mnenju nestabilna in vnaša v poslovni model družbe določeno negotovost.

Cinkarna Celje je lani ustvarila 28,8 milijona evrov čistega dobička, kar je skoraj trikrat več kot leto prej. Čisti prihodki od prodaje so lani porasli za 11 odstotkov na 188,7 milijona evrov. V prvem letošnjem četrtletju je ustvarila 52,5 milijona evrov prihodkov od prodaje in 8,1 milijona evrov čistega dobička.