Podjetja Startupi 31.5.2018 19:19

Nagrada za najpodjetniško idejo podjetju Dotcom

Ljubljana, 31. maja - Zmagovalec letošnjega izbora za najpodjetniško idejo je podjetje Dotcom, ki je razvilo sistem za avtomatizirano vodenje temperatur v hladilnih napravah, imenovan Saefy. V letošnjem izboru so sicer predstavili več kot 30 idej, so sporočili iz Časnika Finance, ki pripravlja izbor.

"Trgovske, gostinske in hotelske verige se vodenja temperatur v hladilnih napravah večinoma še vedno lotevajo ročno, so na podlagi tržne raziskave pred časom ugotovili v slovenskem podjetju Dotcom, zato so pred dvema letoma začeli razmišljati, kako bi se to dalo avtomatizirati. In tako je nastal Saefy," so na Financah opisali zmagovalno idejo.

S Saefyjem ciljajo na proizvajalce in distributerje hladilnikov in zamrzovalnikov, večje verige s področja prodaje in distribucije hrane, kot so hoteli, restavracije s hitro prehrano, supermarkete, bencinske črpalke. Skratka, vse, ki morajo spremljati in delovati po pravilih HACCP.

Dotcom je s Saefyjem že prodrli na švicarski trg, kjer jim zaupa veriga ameriške restavracije McDonald's, načrtujejo pa tudi prodor na vse evropske trge.

Dotcom je bil ustanovljen leta 2004 v Trstu, danes pa podjetje, ki ga vodi Iztok Colja, posluje z dveh sedežev, iz Ljubljane in Trsta. V zadnjem času se osredotoča predvsem na inovacije s področja interneta stvari.

Najpodjetniška ideja je eden prvih projektov Financ, s katerim spodbujajo podjetništvo in inovativnost. Letošnji izbor je bil 15. po vrsti, v tem času pa so predstavili že več kot 600 različnih podjetniških idej in zgodb, kot so Seascape, Mali junaki, Red Orbit in drugi, so še navedli na Financah.