30.5.2018 17:25

Erasmus zmagovalec v večletnem proračunu EU po letu 2020

Bruselj, 30. maja - Program študentske izmenjave Erasmus je veliki zmagovalec prihodnjega večletnega proračuna EU, so izpostavili v Evropski komisiji ob predstavitvi predloga za financiranje socialne politike, izobraževanja in kulture v obdobju 2021-2027. Erasmus naj bi dobil 26 milijard evrov, kar v Bruslju opisujejo kot podvojitev sredstev.

Ljubljana. Izvajanje programa Erasmus+ v Sloveniji. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Izvajanje programa Erasmus+ v Sloveniji.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Evropski komisar za izobraževanje Tibor Navracsics je danes v Bruslju izpostavil ponos, da je Erasmus plus, ki je nedavno praznoval 30. rojstni dan, "veliki zmagovalec" v prihodnjem večletnem proračunu EU.

A cilj ni le, da Erasmus dobi več denarja, torej 26 milijard evrov, temveč da se tudi razširi. Namen je, da v prihodnjih sedmih letih v programu sodeluje 12 milijonov ljudi, kar je trikrat toliko kot v sedanjem obdobju financiranja.

Med upravičenci so učenci, visokošolski študenti, praktikanti, učitelji, vodje usposabljanj, mladinski delavci, športni trenerji, dijaki poklicnega izobraževanja in usposabljanja ter osebje v izobraževanju odraslih, vključno s tistimi, ki sodelujejo v ukrepu ErasmusPro.

Erasmus naj bi bil v prihodnje tudi bolj vključujoč, saj naj bi olajšali sodelovanje ljudem iz revnejših okolij. Izboljšali naj bi tudi njegovo dostopnost, na primer z virtualnimi izmenjavami.

Drugi program, za katerega je komisija danes predstavila podroben proračunski predlog, je prenovljen Evropski socialni sklad, ki je že 60 let glavni finančni instrument unije za vlaganje v ljudi in se bo po novem imenoval Evropski socialni sklad plus.

Zanj je namenjenih 90 milijard evrov. Članice bodo morale četrtino sredstev iz tega sklada nameniti za spodbujanje socialne vključenosti. Tiste, ki jih pesti brezposelnost mladih, pa deset odstotkov v podporo zaposlovanju mladih.

Predvidene so spremembe Evropskega sklada za prilagoditev globalizaciji, ki je sicer sklad zunaj finančnega okvira. Razširjajo se področja njegove uporabe, poenostavlja postopek odobritve in zvišuje letna omejitev s 150 milijonov na 225 milijonov evrov.

Komisija je danes predstavila tudi podroben proračunski predlog za program Ustvarjalna Evropa, ki podpira evropske kulturne in ustvarjalne sektorje ter avdiovizualna dela. Komisija predlaga zanj 1,6 milijarde evrov.

Levji delež je namenjen za program Media za spodbujanje konkurenčnosti v avdiovizualnem sektorju, približno polovica manj za program Kultura za spodbujanje kulturnega in ustvarjalnega sektorja, desetina pa za mala in srednja podjetja ter druge organizacije iz teh sektorjev.

Komisija predlaga tudi proračun za nov sklad za pravosodje, pravice in vrednote, ki naj bi imel na voljo 841 milijonov evrov. Podpiral naj bi nadaljnji razvoj evropskega pravosodja, ki temelji na pravni državi in medsebojnem zaupanju.