29.5.2018 14:36

Evropski parlament potrdil spremembe za večjo zaščito napotenih delavcev

Strasbourg, 29. maja - Evropski poslanci so danes podprli spremembe evropske direktive o napotenih delavcih. Cilj reforme je napotenim delavcem zagotoviti ustrezno raven socialne zaščite, hkrati pa vzpostaviti pogoje za pošteno konkurenco med delodajalci iz različnih držav EU, so zapisali v evropskem parlamentu.

Ljubljana. Gradbišče. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA Arhiv STA

Ljubljana.
Gradbišče.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA
Arhiv STA

Stroške potovanja in namestitve bo moral po novem plačati delodajalec, stroški pa ne bodo smeli biti odšteti od plače delavca. Delodajalec bo moral prav tako zagotoviti dostojne namestitvene pogoje.

Kot so še izpostavili v Evropskem parlamentu, bo napotitev lahko trajala najdlje 12 mesecev z možnostjo podaljšanja za še šest mesecev. Tudi po tem bo sicer napoteni delavec lahko ostal v državi gostiteljici, a bo po tem obdobju podvržen delovni zakonodaji te države.

Direktiva o napotenih delavcih je bila sicer sprejeta leta 1996 in vsebuje nabor pravic za napotene delavce, od minimalnega plačila preko najdaljšega dovoljenega delovnega časa do števila plačanega dopusta.

Napotovanje delavcev je najbolj pogosto v gradbeništvu (42 odstotkov vseh napotenih delavcev v EU), sledita mu proizvodnja (21,8 odstotka) in vzgoja, zdravstvo ter socialne storitve (13,5 odstotka).

V EU je bilo leta 2016 2,3 milijona napotenih delavcev. Med letoma 2010 in 2016 pa se je število napotitev povečalo za 69 odstotkov. Okoli 50 odstotkov vseh napotenih delavcev EU sprejmejo Nemčija, Francija in Belgija.

Evropski poslanec Igor Šoltes je izpostavil, da je namen direktive zagotovitev več pravičnosti na trgu dela napotenih delavcev. "Izkoriščanje delavcev in kratenje delavskih pravic znotraj enotnega evropskega trga je absolutno nesprejemljivo, a žal je to dejstvo in kruta resničnost," je poudaril.

Spremembe direktive pozdravlja, saj po njegovih besedah vsaj z minimalnimi standardi in pogoji ureja načelo enako plačilo za enako delo. "Kar pa nas lahko skrbi, je to, ali bo direktiva resnično zaživela v praksi in ali bo do realizacije res prišlo. Zato poleg namena direktive potrebujemo tudi strog nadzor in preganjanje škodljivih in goljufivih praks, ki postavljajo delavce v tako nezavidljiv položaj," je izpostavil.