Startupi 29.5.2018 14:25

Najboljša rešitev s področja čistih tehnologij je MyWater

Ljubljana, 29. maja - V slovenskem finalu največjega tekmovanja za startupe s področja trajnostne energije, imenovanega PowerUp! 2018, je svoje inovativne rešitve predstavilo sedem tekmovalcev, zmagala pa je ekipa MyWater. Ta se bo udeležila velikega finala v Pragi, so sporočili organizatorji dogodka.

Ljubljana, Ljubljanski grad. Finale tekmovanja za start-upe s področja trajnostne energije PowerUp! 2018. Zmagovalna ekipa MyWater. Foto: Montel Energetika.NET

Ljubljana, Ljubljanski grad.
Finale tekmovanja za start-upe s področja trajnostne energije PowerUp! 2018.
Zmagovalna ekipa MyWater.
Foto: Montel Energetika.NET

Ljubljana, Ljubljanski grad. Finale tekmovanja za start-upe s področja trajnostne energije PowerUp! 2018. Foto: Foto: Montel Energetika.NET

Ljubljana, Ljubljanski grad.
Finale tekmovanja za start-upe s področja trajnostne energije PowerUp! 2018.
Foto: Foto: Montel Energetika.NET

Ljubljana, Ljubljanski grad. Finale tekmovanja za start-upe s področja trajnostne energije PowerUp! 2018. Foto: Montel Energetika.NET

Ljubljana, Ljubljanski grad.
Finale tekmovanja za start-upe s področja trajnostne energije PowerUp! 2018.
Foto: Montel Energetika.NET

Ljubljana, Ljubljanski grad. Finale tekmovanja za start-upe s področja trajnostne energije PowerUp! 2018. Zmagovalna rešitev je MyWater, nov urbani vir vode, ki bo populaciji sveta zagotavljal neoporečno pitno vodo. Na drugo mesto se je uvrstil SunContract s prvo P2P platformo za trgovanje z električno trgovino, na tretje pa podjetje Geoenergetika s produktom Plain I Luminaire. Foto: Foto: Montel Energetika.NET

Ljubljana, Ljubljanski grad.
Finale tekmovanja za start-upe s področja trajnostne energije PowerUp! 2018.
Zmagovalna rešitev je MyWater, nov urbani vir vode, ki bo populaciji sveta zagotavljal neoporečno pitno vodo. Na drugo mesto se je uvrstil SunContract s prvo P2P platformo za trgovanje z električno trgovino, na tretje pa podjetje Geoenergetika s produktom Plain I Luminaire.
Foto: Foto: Montel Energetika.NET

Prvouvrščena ekipa MyWater je prepričala z novim urbanim virom vode, ki bo populaciji celega sveta vsak dan, kjerkoli in kadarkoli zagotavljal neoporečno pitno vodo. Z napravo, ki bo iz zraka črpala vodo, bodo ljudje po vsem svetu na ulicah lahko dostopali do čiste vode po konkurenčni ceni 20 centov za pol litra vode. Njihov prvi cilj je postavitev naprav na svetovni razstavi EXPO v Dubaju.

Na drugo mesto se je uvrstil SunContract s prvo P2P-platformo za trgovanje z električno energijo, ki bo proizvajalcem elektrike omogočila večji zaslužek, kupcem pa nižjo ceno. Tretje mesto pa je pripadlo podjetju Geoenergetika s sofisticirano rešitvijo za nov izgled urbanega okolja Plain I luminaire, ki ni le svetilo, temveč ikona urbane razsvetljave.

Državna finalna tekmovanja se bodo letos zvrstila v 15 državah, zmagovalci pa se bodo 19. junija udeležili velikega finala v Pragi, kjer bodo razglasili tri najboljše projekte letošnjega tekmovanja. Tretjeuvrščeni startup bo prejel finančno nagrado v vrednosti 5000 evrov, drugouvrščeni 10.0000 evrov, absolutni zmagovalec pa 30.000 evrov.

Zmagovalec bo poleg tega dobil tudi povabilo v prestižni InnoEnergyjev podjetniški pospeševalnik Highway z možnostjo investicije do 150.000 evrov, mentorstvo, mednarodne poslovne kontakte in medijsko pozornost.

Udeležence ponedeljkovega finala sta nagovorila Jakob Gajšek iz ABC pospeševalnika, ki z InnoEnergy sodeluje že tri leta, ter nekdanji izvršni direktor pri podjetjih Apple, Nest in Google in investitor v inovacije in startupe Andy Baynes.

PowerUp! je največje tekmovanje za startupe s področja trajnostne energije, ki ga organizira eden vodilnih evropskih podjetniških pospeševalnikov na tem področju Innoenergy.

Osrednji temi letošnjega četrtega tekmovanja sta energija in čista tehnologija, startupi pa so lahko prijavili tudi rešitve na področjih mobilnosti, kibernetske varnosti in pametnih mest ter tehnologij za omejevanje izpustov škodljivih prašnih delcev, ob pogoju, da imajo že dodelan prototip in zbrano ekipo.