Znani slovenski finalisti tekmovanja PLC+ Challenge

Ljubljana, 18. maja - Na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko (FE) je v četrtek potekal izbor slovenskih finalistov 3. študentskega projekta PLC+ Challenge. Najboljše tri ekipe bodočih inženirjev se bodo v finalu regionalnega tekmovanja PLC+ Challenge, ki bo letos v Ljubljani, pomerile z najboljšimi ekipami iz Hrvaške in Srbije.

Študenti so v teoretičnem delu prisluhnili predavanjem, v praktičnem delu pa so se spopadli z nalogo, ki je bila enaka za vse študente v regiji, so še sporočili organizatorji.

Tekmovalne ekipe so morale avtomatizirati poenostavljen šaržni reaktor, kakršen se uporablja v kemični, farmacevtski in prehrambeni industriji. Poskrbeti je bilo treba za ustrezno koračno izvedbo procesa in za natančno regulacijo temperature ob čim manjši porabi energije, je letošnji izziv opisal predsednik komisije, ki je ocenjevala študentske rešitve, David Nedeljković s FE.

Svoje rešitve je predstavilo 11 ekip. Z izzivom se je najbolje spopadla ekipa, ki jo sestavljajo Alen Čaušević, Blaž Bertalanič in Matej Langus. Drugo ekipo sestavljajo Miloš Antić, Jovancho Grozdanovski in Marko Kastelic, tretja finalista pa sta Jakob Makovac in Rok Tavčar.

Izbrane slovenske ekipe bodo Slovenijo zastopale v finalu 3. regionalnega študentskega projekta PLC+ Challenge, kjer se bodo pomerile z najboljšimi študenti iz Hrvaške in Srbije. Finalno tekmovanje bo potekalo 2. junija v Ljubljani. Tri najboljše ekipe regijskega finala bodo za nagrado prejele strokovno potovanje v eno od Siemensovih globalnih strokovnih referenc.

Slovenski partnerji projekta so Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, družba Siemens ter študentska veja slovenske sekcije mednarodnega društva inženirjev elektrotehnike in elektronike (IEEE). Z organizacijo tekmovanja si skupaj s partnerji iz regije prizadevajo perspektivne bodoče inženirje čim bolje pripraviti na delo v realnem okolju, jim ponuditi nova znanja in jih tako narediti konkurenčnejše na trgu dela.

Študentje v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji imajo skozi projekt PLC+ Challenge priložnost teoretične nadgradnje znanja o delu s programirljivimi logičnimi krmilniki (PLC) ter izpopolnjevanja tega znanja s pomočjo vodilne PLC-programske opreme na praktičnih nalogah, ki odločajo o zmagovalcih.