Peterle in Bogovič v Bruslju obeležila prvi svetovni dan čebel

Bruselj, 15. maja - Evropska poslanca iz Slovenije Alojz Peterle in Franc Bogovič sta danes v Evropskem parlamentu v Bruslju gostila zajtrk ob prvem svetovnem dnevu čebel. Na zajtrku, za katerega so med darovali slovenski čebelarji, so izpostavili pomen čebel in opozorili, da je svetovni dan šele začetek poti za zaščito teh pomembnih opraševalcev.

"Razglasitev svetovnega dne čebel je izjemen dosežek slovenskih čebelarjev in tudi slovenske diplomacije. Namen tega dne je širjenje osveščenosti o čebelah in iskanju njim naklonjenih rešitev po vsem svetu," sta poudarila Peterle (NSi/EPP) in Bogovič (SLS/EPP), ki sta oba čebelarja.

"Vemo, da čebele ne umirajo same. Ko so ogrožene čebele, so ogrožene tudi druge vrste. Ko gre za čebele, gre tudi za preživetje človeka. Brez čebel ni prihodnosti," je izpostavil Peterle. "Edina prava in trajna rešitev je zdravo okolje za čebele. To pa pomeni, da moramo spremeniti naš način pridelave hrane oziroma razvojno paradigmo," je še opozoril.

"Čebele pomagajo pri ohranjanju biotske raznovrstnosti v okolju in so tako indikator stanja v naravi. Kot pridelovalec jabolk v svoj sadovnjak v času cvetenja vsako leto postavim deset panjev čebel, saj je prisotnost čebel med cvetenjem zagotovilo za dober pridelek," pa je dejal Bogovič.

V Sloveniji je pet čebelarjev na 1000 prebivalcev, s čimer se uvršča med najbolj čebelarske države na svetu, je izpostavil veleposlanik Slovenije v Belgiji Rado Genorio, ki ima tudi dva brata čebelarja. Razglasitev svetovnega dne je šele začetek zahtevne poti za zaščito teh pomembnih opraševalcev, je še poudaril.

Genorio je izpostavil tudi slovenske načrte za vzpostavitev mednarodne čebelarske šole ter seminar o izzivih in priložnostih čebelarstva, tudi za afriške države, ki ga bodo konec maja organizirali skupaj z belgijskim kraljevim inštitutom za mednarodne odnose Egmont.

"Čebele nas povezujejo, to smo evropski poslanci dokazali že večkrat," je še poudaril Peterle. Zajtrka, ki sta ga gostila z Bogovičem, so se med drugimi udeležili še evropska poslanca Tanja Fajon (SD/S&D) in Igor Šoltes (Zeleni), predstavnik Evropske komisije Humberto Delgado Rosa ter predstavnik valonskega in bruseljskega čebelarskega združenja Etienne Bruneau.

Slovesnosti ob prvem svetovnem dnevu čebel bodo potekale med 18. in 20. majem v Žirovnici, Višnji Gori in Brdu pri Kranju, vrhunec praznovanja pa bo osrednja slovesnost 20. maja 2018 pod pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja, so še sporočili iz Bogovičeve pisarne.