Mediji 15.5.2018 12:30

Društvo novinarjev Slovenije s priporočilom glede spreminjanja prispevkov v spletnih medijih

Ljubljana, 15. maja - Novinarsko častno razsodišče je skupaj z uredniki slovenskih spletnih medijev in po zgledu tujih dobrih praks oblikovalo priporočilo o sledenju spreminjanja in odstranjevanja že objavljenih prispevkov v spletnih medijih, so danes sporočili iz Društva novinarjev Slovenije.

Ljubljana. Društvo novinarjev Slovenije (DNS). Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Društvo novinarjev Slovenije (DNS).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V društvu so prepričani, da nove tehnologije dopuščajo nenehno spreminjanje besedil na spletu v realnem času. Ob tem pa se po njihovi oceni odpirajo nove etične dileme in potreba po novih praksah, ki v novodobnih razmerah zagotavljajo spoštovanje osnovnih postulatov profesionalnega novinarstva.

Opozarjajo, da se možnost spreminjanja prispevkov po objavi ne sme zlorabiti za objavo nepreverjenih informacij. "Skrivanje za tehnologijo, ki omogoča spreminjanje vsebin in tako tudi prikrivanje napak, je po mnenju razsodišča neetično," so sporočili.

Novinarsko častno razsodišče je pri svojem delu ugotovilo, da se že objavljeni novinarski prispevki na spletu dopolnjujejo, popravljajo, spreminjajo se jim naslovi, dodajajo odzivi, brišejo fotografije in podatki, zgodi se, da izgine kar celoten prispevek. Po oceni društva se vse to dogaja nepregledno. Bralec tako ne ve, kakšna je bila prejšnja različica prispevka, so prepričani.

Po zgledu odgovornih tujih medijev so pri društvu ugotovili, da ti na različne načine zagotavljajo sledljivost popravljanja napak oziroma spreminjanja novinarskih prispevkov. Kot primer dobre praksa v Sloveniji navajajo Slovensko tiskovno agencijo.

Razsodišče želi k takšni praksi vzpodbuditi tudi vse druge slovenske spletne medije, zato je oblikovalo priporočilo o sledenju spreminjanja in odstranjevanja že objavljenih prispevkov v spletnih medijih, so še sporočili iz društva.