Mladi v EU od doma v povprečju s 26 leti, Slovenci pri 28

Luxembourg, 15. maja - Mladi v Evropski uniji dom v povprečju zapustijo v starosti 26 let, kažejo danes objavljeni podatki Evropskega statističnega urada Eurostata. V Sloveniji je starost še nekoliko višja, saj mladi Slovenci v povprečju odidejo na svoje pri starosti nekaj več kot 28 let.

Najdlje v Evropski uniji mladi ostanejo pri starših na Malti, in sicer do starosti dobrih 32 let. Sledijo jim Hrvati (31,9), Slovaki (30,8), Italijani (30,1) in Bolgari (28,9). Kasneje od Slovencev se od doma odselijo tudi Grki, Španci in Portugalci.

Na drugi strani najbolj zgodaj dom zapustijo Švedi, ki se v povprečju izselijo pri 21 letih. Še pred dopolnjenim 22. letom starosti se od doma odselijo tudi Danci, Luksemburžani in Finci.

Razlike so tudi med spoloma. V povprečju se v EU dekleta odselijo pri 25 letih, fantje pri 27. Slovenke gredo od doma v povprečju pri 27,2 letih, Slovenci pri 29,4.

Velike pa so glede tega razlike med državami, največja v Romuniji. Tam gredo ženske v povprečju od doma v starosti nekaj več kot 26 let, moški pa šele nekaj po dopolnjenem 30. letu starosti.