Slovenija 15.5.2018 11:55

V Celju odprli medicinski center dvorec Lanovž

Celje, 15. maja - V Celju so danes odprli sodoben medicinski center dvorec Lanovž, ki predstavlja pomemben del celjske kulturne dediščine iz 15. stoletja. Kot je na novinarski konferenci pred odprtjem centra povedal prokurist klinike Urban Majcen, jih je obnova dvorca, ki je potekala od sredine leta 2016 do konca leta 2017, stala 1,5 milijona evrov.

Celje, dvorec Lanovž
Novinarska konferenca pred otvoritvijo sodobnega medicinskega centra v obnovljenem dvorcu Lanovž
Strokovni vodja klinike Luka Turk in prokurist klinike Urban Majcen
Foto:Lili Pušnik/STA

Celje, dvorec Lanovž.
Novinarska konferenca pred otvoritvijo sodobnega medicinskega centra v obnovljenem dvorcu Lanovž
Strokovni vodja klinike Luka Turk in prokurist klinike Urban Majcen.
Foto:Lili Pušnik/STA

Celje, dvorec Lanovž.
V obnovljenem dvorcu Lanovž so odprli sodoben medicinski center.
Foto:Lili Pušnik/STA

Celje, dvorec Lanovž.
V obnovljenem dvorcu Lanovž so odprli sodoben medicinski center.
Foto:Lili Pušnik/STA

Dejal je tudi, da so v opremo medicinskega centra, ki vse storitve ponuja kot samoplačniške, vložili dva milijona evrov, zaposlili so 15 zdravnikov, sodelujejo pa še s 50 zdravniki po vsej državi.

"V želji po dvigu kakovosti zdravstvenih storitev je nastal medicinski center z moderno opremljenimi ambulantami in vrhunsko medicinsko opremo. V sodelovanju s stroko smo skrbno oblikovali program klinike in prizadevali si bomo postati vodilni medicinski center v Sloveniji," je dejal Majcen in dodal, da ima center 1200 kvadratnih metrov uporabnih površin.

Strokovni vodja klinike Luka Turk je poudaril, da si ne želijo postati konkurenčen center javnim zavodom, nasprotno, pozdravljajo različne oblike javno-zasebnega partnerstva in sodelovanja.

"Delujemo po načelu resne, evropsko priznane medicine, ki gradi na stroki in znanosti. Nismo edini zasebni medicinski center, verjamemo pa, da bomo z našim pristopom in delom kmalu pokazali, da vemo, kaj delamo," je dejal Turk.

V dvorcu Lanovž delujejo kardiologija, ortopedija, ginekologija, medicina dela, prometa in športa, ortodontija, zobozdravstvo in laboratorij. Kmalu pa bodo začeli delovati še dermatologija, nevrologija, psihologija in fizioterapija.

Da so dvorcu Lanovž ponovno nadeli prvotni videz, so poskrbeli tudi v celjski območni enoti Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Po besedah konservatorke Nataše Podkrižnik je kljub temu, da je prenova v večjem delu spremenila notranjost dvorca, zunanjost v celoti obnovljena po originalni obliki.

Od nekdanje parkovne ureditve so se ohranila historična drevesa, med katerimi izstopa mogočna, okoli 180 let stara platana.

Podjetje Cep iz Celja je od celjske občine kupilo dvorec Lanovž za 241.000 evrov, potem ko je občina leta 2005 za 104.000 evrov obnovila streho dvorca in ga tako rešila pred nadaljnjim propadanjem. Celjska občina je sicer dvorec prodajala vrsto let in z njim imela precej stroškov. Stara graščina celjskih grofov, obkrožena s parkom starinskih dreves, je začela propadati, ko so v začetku 90. let prejšnjega stoletja iz nje izselili stanovalce.

Občina je dvorec zaščitila, del notranje opreme so prepeljali v depoje, kar je ostalo, so odnašali tatovi. Da bi v nekdanjem renesančnem dvorcu, ki je bil v 18. stoletju prezidan v baročno graščino s kapelico, uredili medicinski center, si je leta 2007 zamislil podjetnik Ivan Bednički, ki je dvorec od občine vzel v najem, a je bila najemna pogodba z njegovim podjetjem Mirabel kasneje prekinjena.