Podjetja Startupi 15.5.2018 17:54

Podjetniki iz zamejstva tudi letos na konferenci Podim

Maribor, 15. maja - Mladi startupovci iz zamejstva se tudi letos povezujejo in izobražujejo v okviru konference Podim, ki bo do srede potekala v Mariboru. Posebnega tridnevnega programa, ki ga v sodelovanju s Podimom pripravlja vladni urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, se je udeležilo okoli 30 podjetnikov iz Avstrije, Italije, Hrvaške in Madžarske.

Maribor, Hotel Habakuk.
Mladi startupovci iz zamejstva so se udeležiili posebnega tridnevnega programa, ki ga v sodelovanju s Podimom pripravlja vladni urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.
Foto: vladni urad za Slovence v zamejstvu in po svetu

Maribor, Hotel Habakuk.
Mladi startupovci iz zamejstva so se udeležiili posebnega tridnevnega programa, ki ga v sodelovanju s Podimom pripravlja vladni urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.
Foto: vladni urad za Slovence v zamejstvu in po svetu

V okviru Podima je udeležence danes sprejel tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazdo Žmavc, ki ga je še posebej navdušila številčna udeležba zamejskih podjetnikov na letošnjem dogodku.

Kot je povedal za STA, želijo z organizacijo tovrstnih dogodkov širiti kulturno-gospodarski prostor čez slovenske meje. Slednje je po njegovem mnenju pomembno tako za Slovence v zamejstvu kot tudi za Slovenijo.

Dogodka za zamejske startupovce se je udeležil tudi podjetnik Alexander Mann iz Celovca, ki je konferenco obiskal že peto leto zapored. Kot je dejal, je zanj to ena najboljših startup prireditev v celotni regiji, saj podjetniki lažje pridejo do kontaktov kot v podobnih konferencah v tujini.

Po mnenju mladega podjetnika Nikole Zeca, ki je lastnik spletne trgovine na hrvaškem, pa je tovrsten dogodek dobro priložnost za spoznavanje in povezovanje skupnosti mladih ljudi, ki imajo podobne prioritete, radi ustvarjajo ter so ambiciozni.

Program za startupovce iz zamejstva se je sicer začel že v ponedeljek s startup šolo, ki jo je vodil Mitja Ruzzier s Fakultete za management Univerze na Primorskem. Mladi so z uporabo analitičnega orodja v obliki igre izgradili in definirali svojo razvojno mrežo. Na podlagi te so pozneje nadaljevali mreženje med seboj in pripravili načrt mreženja v okviru konference Podim.

V popoldanskem delu so imeli udeleženci priložnost govoriti o svojih idejah, načrtih in izzivih s sodelujočimi strokovnjaki s področja globalnih startup pospeševalnikov, pridobivanja sredstev, financiranja startupov, komunikacije, marketinga, poslovnega razvoja, o novih priložnostih in trendih, trženju itd.

Po celodnevnem intenzivnem delu je sledil še večerni dogodek Startup Müsli z gosti iz Avstrije, Danske, Nemčije in Slovenije.

S projektom nameravajo na uradu tudi v prihodnje nadaljevati, saj so odzivi udeležencev zelo pozitivni. Z udeležbo na dogodku po mnenju Žmavca pridobivajo samozavest, znanje ter se povezujejo s podjetnik z vsega sveta.