V ospredju konference Dan Afrike trajnostni razvoj in ustvarjanje priložnosti za mlade

Ljubljana, 14. maja - V Ljubljani poteka konferenca Dan Afrike. Zunanji minister, ki opravlja tekoče posle, Karl Erjavec je uvodoma poudaril, da je treba probleme reševati tam, kjer so, in da je treba mladim Afričanom nuditi perspektivo. Podobno sta poudarila namestnik zunanjega ministra Gane Mohammad Habibu Tijani in Alex Vines iz inštituta Chatham House.

Prvi dan že 7. mednarodne konference Dan Afrike je namenjen različnim področjem upravljanja, kar so izpostavili tudi uvodni govorci. Erjavec je poudaril, da je dobro upravljanje ključnega pomena za pospeševanje zaposlovanja in privabljanje tujih vlagateljev, enako kot tudi hitra gospodarska rast in dostop do informacij.

Slovenija se zavzema za uresničitev trajnostnih razvojnih ciljev, a univerzalni trajnostni razvoj ni mogoč brez miru, blaginje in spoštovanja človekovih pravic, je opozoril minister.

Erjavec je dodal, da lahko konferenca prispeva k realizaciji zadanih ciljev, ki sta jih med drugim sklenili Afriška unija in EU na lanskem skupnem vrhu.

Tudi Tijani je ocenil, da čas konference ne bi mogel biti boljši glede na cilje AU in EU. Zavzel se je za okrepitev sodelovanja obeh unij in zavezanost k trajnostnim ciljem, saj bi tako lahko dosegli blaginjo, ki bo v korist vseh državljanov. "Če želiš hitro, greš sam, če želiš daleč, pa greš skupaj," je dejal.

Med ključnimi cilji je omenil vlaganja v mladino in trajnostni razvoj, krepitev mobilnosti, sodelovanje vlad in se boj proti podnebnim spremembam.

Dodal je, da bi se morala kontinenta bolj povezati tudi v mednarodnih organizacijah in spomnil, da si Afričani prizadevajo za reformo Varnostnega sveta ZN, da bi bila Afrika pravičneje zastopana. V tem okviru bi povečali članstvo v VS ZN s 15 na 26 držav, pri čemer bi Afrika dobila dva stalna in pet nestalnih sedežev.

Tijani je pojasnil še, da se AU zavzema za številne reforme in da Afrika, kljub nekaterim konfliktom in problematičnim področjem, postaja vedno bolj stabilna.

Vodja programa za Afriko pri britanskem inštitutu Chatham House Alex Vines se je strinjal, da se razmere v Afriki v zadnjih letih izboljšujejo, tako politično kot gospodarsko, a dodal, da mediji običajno poročajo le o konfliktih, redkeje pa o uspehih.

"Afrika ni homogena, tako kot ni Evropa," je opozoril. Večina afriških držav beleži gospodarsko rast in kontinent nudi številne priložnosti, je dodal. Ob tem je dodal, da se v Afriki veča pritisk na tuja podjetja, da bi zagotovila boljša delovna mesta in razmere.

Erjavec je še dejal, da se Slovenija zavzema za krepitev dvostranskih odnosov, tako diplomatskih kot gospodarskih. Kasneje pa na novinarsko vprašanje ni točno odgovoril, kdaj bo Slovenija odprla nova predstavništva v Afriki, saj da je to stvar prihodnje vlade. Slovenija ima trenutno v Afriki odprto le veleposlaništvo v Kairu. Na MZZ so ob tem ocenili, da je odpiranje predstavništev lahko dobro za strateške priložnosti in reševanje izzivov.

Osrednje teme tridnevne konference Dan Afrike so sicer politični, gospodarski in trajnostni vidiki dobrega upravljanja, ter gospodarsko povezovanje Slovenije in afriških držav. Današnji dan so posvetili trem vsebinskim panelom z mednarodnimi gosti o področju upravljanja. V torek bodo afriške delegacije predstavile gospodarske in investicijske priložnosti na kontinentu ter obiskale nekatera slovenska podjetja. Zadnji dan bodo izkoristili za obisk Luke Koper.

MZZ organizira konferenco, s katero obeležujejo obletnico ustanovitve AU, v okviru Strateškega foruma Bled, pod pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja in v sodelovanju s Chatam House, Klubom nekdanjih slovenskih veleposlanikov, Mednarodnim centrom za promocijo podjetij (ICPE) in Mednarodnim afriškim forumom.