Maribor, 12. maja - Na Fakulteti za naravoslovje in matematiko v Mariboru bo danes potekalo 27. državno tekmovanje v konstruktorstvu in tehnologijah obdelav, ki ga pripravlja Zveza za tehnično kulturo Slovenije. Mladi tehniki bodo tekmovali v konstruiranju z gradniki lego in z ostalimi poljubnimi konstrukcijskimi zbirkami reševali zastavljene probleme.

Tekmovalci bodo med drugim načrtovali s programom Cici CAD in modelirali s programom SketchUp. V kategorijah poznavanja tehnologij obdelav pa bodo izdelovali izdelke iz različnih materialov, kot so papir, les, umetna masa in kovina. Vsi, ki so si čez leto zastavili projekt v domači delavnici, ga bodo tudi praktično prikazali in zagovarjali.

Mladi tekmovalci so si vstopnico za državno tekmovanje pridobili na sedmih regijskih tekmovanjih. Ta so bila izvedena v začetku aprila, udeležilo pa se jih je 992 tekmovalcev iz 120 slovenskih šol in vrtcev. Na državno tekmovanje v Mariboru se je uvrstilo 152 tekmovalcev od vrtca do vključno 9. razreda osnovne šole. Pomerili se bodo na 13 različnih tekmovalnih področjih, so sporočili organizatorji.

Zveza za tehnično kulturo Slovenije je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 65-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike.