#družba 11.5.2018 12:24

Prihodnji teden na Dunaju tudi soustanovitelj Appla

Dunaj, 11. maja - Na Dunaju bo od 16. do 18. maja 2018 potekal mednarodni kongres programerjev WeAreDevelopers. Najodmevnejši gost kongresa bo Američan Steve Wozniak, ki sodi med pionirje revolucije osebnih računalnikov v 70. in 80 letih preteklega desetletja, svetovni javnosti pa je najbolj znan kot soustanovitelj ameriškega tehnološkega velikana Apple.

Hrvaška, Zagreb.
Tipkovnica, računalnik, črke, tipke, računalniška pismenost, računalništvo.
Foto: Hina/STA

Danes 67-letni Steve Wozniak, ki je poznan tudi po vzdevku Woz, je leta 1976 skupaj s še bolj slavnim Steveom Jobsom in Ronaldom Wayneom ustanovil računalniško podjetje Apple. Wozniak velja za inženirskega očeta prvega Applovega računalnika, poimenovanega Apple I, ključno vlogo pa je odigral tudi pri njegovem nasledniku Apple II.

V letu 1985 je zapustil Apple in se podal na svojo pot. Kljub temu pa je ostal povezan s podjetjem, med drugim je uradno še vedno na seznamu zaposlenih v Applu, pogosto predstavlja podjetje na različnih dogodkih in v intervjujih, v lasti ima še vedno tudi nekaj delnic podjetja, je razbrati iz spletne enciklopedije Wikipedia.

Na svoji samostojni poti po odhodu iz Appla je sodeloval v več podjetniških projektih, med drugim v podjetju CL9, ki je razvilo prvi programabilen univerzalni daljinski upravljalnik. Dejaven je bil tudi na področju filantropije, med drugim je pomagal ustanoviti neprofitno organizacijo za zaščito digitalnih svoboščin Electronic Frontier Foundation.

Veliko pozornosti pa bo zagotovo deležen tudi ameriški razvijalec in oblikovalec John Romero, eden najbolj prepoznavnih akterjev v svetu video iger, ki je pomagal soustvariti igre, kot so Wolfenstein 3D, Hexen, Doom in Quake.

Mednarodni kongres WeAreDevelopers je po navedbah organizatorjev največji kongres za razvijalcev oziroma programerjev na evropskih tleh, na njem pričakujejo 8000 udeležencev iz 70 držav, ki bodo prisluhnili več kot 150 predavateljem.

Dogodek poteka vsako leto na Dunaju, njegovo poslanstvo pa je povezovati razvijalce na globalni ravni ter tako spodbujati njihovo medsebojno izmenjavo znanj in izkušenj.

Konferenčni dogodki bodo razdeljeni v več krovnih tematskih sklopov, med katerimi bodo zaledni sistemi, tehnologije prihodnosti, skupinsko delo, uporabniški vmesniki, mobilne tehnologije, arhitektura, avtomatizacija ter zasebnost in varnost.

V tem okviru se bodo udeleženci dotaknili številnih vročih tem v polju informacijskih tehnologij, kot so umetna inteligenca, digitalna preobrazba, masovni podatki, obogatena resničnost, blockchain, vizualizacije podatkov, internet stvari, robotika, internetna nevtralnost, etično hekerstvo.