Turizem #družba 10.5.2018 16:45

Blejski Hotel Ribno prvi slovenski Zero Waste Hotel

Bled, 10. maja - Blejski Hotel Ribno je danes kot prvi v Sloveniji prejel naziv Zero Waste Hotel. V hotelu so namreč v dveh letih in pol z različnimi ukrepi uspeli povečati odstotek ločeno zbranih odpadkov s 40 na 92. Hkrati so se lotili zmanjševanja količin odpadkov, ki nastajajo pri njihovem delovanju. To usmeritev spodbujata tudi blejski turizem in občina.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal direktor Hotela Ribno Matija Blažič, so jim Ekologi brez meja idejo predstavilo pred dvema letoma. Ko so si ogledali delovanje tovrstnih hotelov v Italiji, pa so se odločili, da koncept Zero Waste ni zapleten in ga je mogoče vpeljati, saj so na ta način že živeli včasih, ko ni bilo takšne preobilice stvari kot danes.

Ko so se lotili nove poti, so imeli v hotelu od vseh odpadkov kar 60 odstotkov mešanih in le 40 odstotkov ločeno zbranih. Nato so ob pomoči kolegov iz Italije in ekologov začrtali ukrepe, kako doseči zastavljeni standard 90 odstotkov ločeno zbranih odpadkov in kako količine odpadkov čim bolj zmanjšati.

Največ ukrepov so izvedli v restavraciji in kuhinji. Tako so izdelke, kot sta marmelada in maslo, ki so jih prej gostom ponujali v malih embalažah, začeli kupovati v večjih pakiranjih in jih za goste prestavljati v steklene posode. Podobno so storili z jogurti in mlekom, ki so jih začeli kupovati neposredno od kmeta.

Gostom so ponudili manjše krožnike in jih zaprosili, da si vzamejo manj hrane po večkrat, da jo tako čim manj zavržejo. Velike papirnate serviete so zamenjali s takšnimi iz recikliranega papirja, vodo v plastenkah pa z vodo v steklenicah.

Naziv Zero Waste Hotel podeljuje podjetje Hotel Rifiuti Zero iz Italije in, kot je pojasnil njegov predstavnik Antonino Esposito, se je ideja porodila zaradi ogromne količine odpadkov, ki nastajajo v hotelih in restavracijah, čeprav je zmanjšanje količin odpadkov in njihovo ločevanje možno. Tudi turisti so na to vse bolj občutljivi in vse več jih išče ponudnike, ki so odgovorni do okolja. Tako je koncept Zero Waste za hotel na trgu dodana vrednost.

Esposito je optimističen glede nadaljnjega razvoja, saj se v Italiji tudi že zelo dobri in priznani hoteli in restavracije približujejo temu načinu razmišljanja. "To mi daje vedeti, da je to prava pot in mislim, da bo v Sloveniji prej ali slej enako. Prav tako tudi po vsem svetu," je dejal.

V Sloveniji so partner projekta Ekologi brez meja. Kot je pojasnila predstavnica društva Urša Zgojznik, so se pred dvema letoma in pol zavedli, da je treba h konceptu zmanjševanja odpadkov privabiti tudi turistične ponudnike. Kot pilotni projekt so k sodelovanju povabili Hotel Ribno, ki si je upal narediti potrebne korenite korake.

Ker gostje prihajajo tudi s koncev sveta, kjer imajo povsem drugačne navade, je uveljavljenje koncepta za hotel velik izziv. "Vendar smo dosegli vidne rezultat in prepričana sem, da se bo to nadaljevalo s še bolj natančnimi ukrepi, ki bodo prinesli še veliko zmanjšanje porabe vode in elektrike," je dejala.

Ekologi brez meja so tudi skrbnik slovenske mreže Zero Waste občin in blejska občina je ena od devetih v tej mreži. Kot prva je izpostavila problematiko odpadkov, ki nastaja v turizmu. Direktor Turizma Bled Tomaž Rogelj si želi, da bi se tudi drugi hoteli problematike odpadkov lotili tako kot Hotel Ribno. V blejskem turizmu pa se trudijo z osveščanjem turistov, naj pijejo vodo iz pipe in naj ločujejo odpadke ter skrbijo, da jih bo čim manj.

Državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar je prepričana, da je današnji dan potrditev, da sta zelena shema in trajnostni razvoj, na pot katerega je slovenski turizem stopil že pred desetletjem, prava usmeritev, ker dokazujejo tudi številna priznanja, ki jih slovenske destinacije prejemajo v mednarodnem prostoru. Verjame, da bodo tovrstni zgledi spodbudili tudi druge turistične ponudnike in kraje.