Podjetja 9.5.2018 12:47

Startup cafe: Blockchain priložnost tudi za blue chipe

Ljubljana, 9. maja - V tehnologiji blockchain nove priložnosti poleg startupov iščejo tudi uveljavljena podjetja oziroma blue chipi. V slovenskem Iskratelu nanjo gledajo predvsem kot na dopolnilno tehnologijo, ki lahko izboljša zanesljivost, varnost in sledljivost transakcij. V skupini Savi Re pa jo dojemajo predvsem kot priložnost za pospešitev procesov pri pozavarovalnih pogodbah.

Ljubljana, kavarna Sputnik. Startup cafe na temo slovenskih blue chipov in blockchaina. Foto: Miha Prebil

Ljubljana, kavarna Sputnik.
Startup cafe na temo slovenskih blue chipov in blockchaina.
Foto: Miha Prebil

Po besedah Romana Kužnarja iz Iskratela so v podjetju z vidika blockchaina tako tehnološko kot poslovno podhranjeni. Blockchain v Iskratelu dojemajo predvsem kot dopolnilno tehnologijo, ki lahko prinese dodane vrednosti pri uvajanju novih poslovnih modelov ali reševanju obstoječih izzivov, s katerimi se soočajo. Do vpeljave blockchaina kot primarne tehnologije, s katero ustvarjajo dodano vrednost za kupca, pa je po besedah Kužnarja še dolga pot.

Ena izmed omejitev pri uvajanju blockchaina je po besedah Kužnarja ta, da je Iskratel dobavitelj sistemskih rešitev za velike infrastrukturne sisteme, kot so železnice, ceste, energetski sistemi in telekomi. Na teh področjih so investicijski cikli precej daljši in počasni, hkrati pa se uvajajo predvsem preizkušene tehnologije.

Uvajanja nove tehnologije, kot je blockchain, v obliki komercialnih rešitev po mnenju Kužnarja vsaj v naslednjem petletnem obdobju ni pričakovati. "Gre za tek na daljše proge," je menil. "Vendar če znamo z njo rešiti probleme, kot so varnost, zanesljivost, sledljivost, bolje, kot to omogočajo obstoječe rešitve, potem zanjo obstaja priložnost."

V Iskratelu so sicer opredelili tri področja, na katera bi tehnologijo blockchain lahko vpeljali. Prvi segment predstavljajo pametne pogodbe za licenciranje, pri katerih morajo zagotoviti revizijsko sledljivost, zanesljivost in varnost, kar blockchain omogoča. Druga dva segmenta pa sta povezana z uvajanjem novih poslovnih modelov na področju energetike in interneta stvari.

Iskratel v okviru svojega startup programa spodbuja sodelovanje s starupi, ki imajo izkušnje in znanja z različnih področij, vendar v startup s področja blockchaina trenutno ne nameravajo vlagati, je povedal Kužnar. Odprti pa so za projektna sodelovanja, v katerih bi nastali poslovni modeli ali rešitve, ki bi izboljšali percepcijo dodane vrednosti, varnosti in sledljivosti njihovih obstoječih tehnoloških rešitev, je dodal.

Tudi v zavarovalnici Sava Re blockchain rešitev še ne uvajajo, prav tako ne sodelujejo s startupi s tega področja. Pač pa so odprti za ideje ter sodelovanje v kakšnem pilotnem projektu, je povedal Robert Sraka iz Sava Re.

Lani jeseni so v okviru pozavarovalnice denimo sodelovali v konzorciju projekta, kjer so testirali, ali se tehnologija blockchain lahko uporablja za sodelovanje na pozavarovalnih pogodbah, v katerih je veliko partnerjev. Iz testnega projekta je nastalo podjetje, katerega cilj je vzpostavitev konkretne infrastrukture, ki jo bodo uporabljale zavarovalnice in pozavarovalnice iz konzorcija.

Tokratni Startup cafe je potekal v sodelovanju z iniciativo Startup Slovenija, ki 15. in 16. maja pripravlja že 38. konferenco Podim, največjo startup konferenco v regiji Alpe-Adria in na območju Zahodnega Balkana.