25.4.2018 15:15

Mladinski svet pred volitvami predlaga e-volitve in več sredstev za najemniška stanovanja

Ljubljana, 25. aprila - Na Mladinskem svetu Slovenije so pred volitvami pripravili kampanjo Partycipiraj. Z njo želijo mlade spodbuditi k oddaji glasov, na politične stranke pa naslavljajo predlog ukrepov s področja participacije mladih, zaposlovanja in stanovanj. Med drugim predlagajo e-volitve, več sredstev za najemniška stanovanja in mentorske sheme v delovnem procesu.

Kampanja Partycipiraj, ki so jo na Mladinskem svetu Slovenije (MSS), ki danes praznuje 28-letnico delovanja, pripravili pred junijskimi parlamentarnimi volitvami, se bo osredotočala na spodbujanje mladih k politični participaciji in na opozarjanje političnih strank na problematiko mladih.

Kot je na novinarski konferenci predstavil podpredsednik MSS Tibor Vöröš, bodo med drugim pripravili natečaj za najboljši slogan, ki bo mlade vzpodbujal k družbeni aktivaciji, pripravili bodo video soočenje odgovorov poslanskih kandidatov in video nagovore predsednikov strank.

Prav tako pa so v okviru kampanje na komisiji za mladinske politike pripravili programski dokument s predlogi ključnih ukrepov pred letošnjimi volitvami v državni zbor. Naslovili ga bodo na politične stranke, od katerih v času kampanje pričakujejo stališče do predlogov, je dejal predsednik MSS Tin Kampl, ki bo sicer tudi sam med kandidati za poslanca na listi SD.

Med predlogi na področju zaposlovanja so po njegovih navedbah dvig minimalne neto plače, ki bo zagotavljala dostojno življenje nad pragom revščine, sistematična uvedba mentorskih shem v delovni proces, preprečevanje prekarnosti, več praktičnega usposabljanja na sekundarni in terciarni ravni izobraževanja ter uvedba kontinuiranega procesa vseživljenjske orientacije.

Na področju stanovanjske problematike so opozorili, da Slovenija sodi v vrh držav EU po deležu mladih, ki najdlje ostajajo pri svojih starših. Zato med drugim predlagajo, da se povečajo javna sredstva za gradnjo najemniških stanovanj vsaj na 0,5 odstotka BDP.

Da bi povečali politično participacijo mladih pa na MSS med drugim predlagajo prenovo volilnega sistema, da bo omogočal večji vpliv na izvoljivost posameznega kandidata, uvedbo "mladinskih kvot" na kandidatnih listah, uvedbo elektronskih volitev in znižanje starostne meje za pridobitev volilne pravice na 16 let.

Prav tako se zavzemajo za prestavitev urada za mladino na raven vlade in imenovanje posebnega državnega sekretarja oziroma ministra za mladino, je še dejal Kampl.

Predlogi po njegovih navedbah izhajajo iz programskih dokumentov, ki so bili na MSS sprejeti s soglasjem vseh organizacij članic, in jih zagovarjajo že daljše časovno obdobje. Sedaj pred volitvami pa jih izpostavljajo, ker želijo, da jih stranke oziroma prihajajoča vlada posvojijo, je pojasnil.