Podjetja #družba 22.4.2018 10:12

Gorenjske elektrarne stopajo tudi na pot razvoja e-mobilnosti

Kranj, 22. aprila - Gorenjske elektrarne so v malih hidroelektrarnah, sončnih elektrarnah in objektih za soproizvodnjo električne in toplotne energije lani ustvarile okoli 52.000 megavatnih ur električne energije, kar predstavlja približno pet odstotkov porabe na Gorenjskem. Vse bolj se podjetje osredotoča tudi na razvoj e-mobilnosti.

Brdo pri Kranju. Sončna elektrarna. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Brdo pri Kranju.
Sončna elektrarna.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Gorenjske elektrarne, ki so v lasti Elektra Gorenjska, so lani ustvarile 3,84 milijona evrov prihodkov in 440.000 evrov dobička pred obdavčitvijo. Glavna dejavnost družbe je proizvodnja čiste električne energije. Medtem ko se je v preteklosti osredotočala predvsem na male hidroelektrarne, se je lani bolj prestrukturirala tudi na ostale vire in področja delovanja, je pojasnil direktor Gorenjskih elektrarn Aleš Ažman.

Gorenjske elektrarne sestavlja 15 hidroelektrarn, 19 sočnih elektrarn in pet objektov za soproizvodnjo toplotne in električne energije. Vse elektrarne so male, največja je Hidroelektrarna Savica. Skupaj vse omenjene elektrarne pokrivajo pet odstotkov električne energije, ki se porabi na Gorenjskem.

V prihodnje bo vse večji delež energije proizveden iz obnovljivih virov, proizvodnja pa bo ekonomsko zanimiva tudi brez finančnih podpor. Hkrati bo vključevanje novih virov predstavljalo velik izziv za omrežje, je dejal Ažman in dodal, da je cilj družbe tako širiti proizvodnjo kot inovativne storitve, povezane z energijo.

Gorenjske elektrarne se ukvarjajo z vrsto projektov, s katerimi se podjetje iz klasičnega proizvajalca električne energija spreminja v upravljavca električne energije, tako da na področju učinkovite rabe kot e-mobilnosti.

"Gorenjske elektrarne aktivno stopajo na pot razvoja e-mobilnosti na Gorenjskem. Doslej smo v partnerstvu postavili že deset električnih polnilnih postaj, ki jih tudi sami upravljamo," je povedal Ažman in dodal, da se na tem področju postavljajo tudi novi poslovni modeli. Trendi pa so zagotovo takšni, da trg električnih vozil v prihodnje časa velika rast.

Gorenjske elektrarne ponujajo tudi lasten produkt za energetski menedžment, ki podjetjem omogoča učinkovitejše upravljanje z energijo. Kot je prepričan Ažman, Gorenjske elektrarne učinkovito sodelujejo pri novih poslovnih modelih, ki se pojavljajo na energetskem trgu in predstavljajo razvojno pot v prihodnje.