Podjetja Turizem 19.4.2018 12:23

Prek treh slovenskih mednarodnih letališč lani potovalo za petino več potnikov

Ljubljana, 19. aprila - Prek ljubljanskega, mariborskega in portoroškega letališča je lani potovalo 1,69 milijona potnikov, kar je 20 odstotkov več kot leta 2016. Največ so jih našteli na ljubljanskem letališču, in sicer 1,68 milijona potnikov, kar je za petino več kot leto prej. Adria Airways je prepeljala 17 odstotkov manj potnikov kot predlani.

Brnik. Letališče, potniški terminal, turisti, prtljaga, kovčki, potovalke. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Brnik.
Letališče, potniški terminal, turisti, prtljaga, kovčki, potovalke.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot je danes objavil državni statistični urad, je 93 odstotkov vseh potnikov lani potovalo z rednimi leti. Na rednih linijah je največ potnikov potovalo na relacijah med Slovenijo in Veliko Britanijo (16 odstotkov) ter Slovenijo in Nemčijo (15 odstotkov).

Največjo rast števila potnikov v zadnjem letu je bil na relacijah med Slovenijo in Nizozemsko, kjer se je promet več kot podvojil. Največji upad so po drugi strani zabeležili na relacijah med Slovenijo in Srbijo, in sicer za šest odstotkov.

Na rednih letih je 60 odstotkov potnikov potovalo med ljubljanskim letališčem in letališči znotraj EU, 40 odstotkov potnikov pa je potovalo na relacijah med ljubljanskim letališčem in letališči držav zunaj EU.

Pri posebnih letih, ki po podatkih statističnega urada predstavljajo okrog sedem odstotkov celotnega števila potnikov, je največ potnikov potovalo na relacijah med Slovenijo in Grčijo (40 odstotkov) ter Slovenijo in Tunizijo (12 odstotkov).

Največjo rast med posebnimi leti so zabeležili na relacijah med Slovenijo in Egiptom, kjer se je promet potnikov po upadu leta 2016 povečal za več kot šestkrat, največji upad pa na relacijah med Slovenijo in Islandijo, kjer je promet potnikov padel za tretjino glede na leto 2016.

Na posebnih letih je 55 odstotkov potnikov potovalo na relacijah med ljubljanskim letališčem in letališči znotraj EU, 45 odstotkov pa na relacijah med Ljubljano in letališči izven EU.

Največji slovenski letalski prevoznik Adria Airways je lani prepeljal 1,21 milijona potnikov, kar je 17 odstotkov manj kot leto prej.

Po podatkih statističnega urada so na treh slovenskih mednarodnih letališčih lani naložili ali z letal razložili 12.293 ton blaga, kar glede na leto prej predstavlja 18-odstotno rast.

Na ljubljanskem letališču se je promet z blagom povečal za 16 odstotkov na 12.025 ton, velika večina pa ga je bila prepeljanega z rednimi leti. Adria Airways je prepeljala 28 odstotkov več blaga, in sicer 1828 ton.