#družba 19.4.2018 5:00

Na kongresu Evropskega združenja za preventivno kardiologijo več kot 1200 strokovnjakov

Ljubljana, 19. aprila - Združenje kardiologov Slovenije bo od danes do sobote v ljubljanskem Cankarjevem domu gostilo mednarodni kongres Evropskega združenja za preventivno kardiologijo EuroPrevent 2018. V obsežnem programu bo dejavno sodelovalo več kot 1200 strokovnjakov iz okoli 40 držav, med njimi tudi okoli 30 slovenskih strokovnjakov.

Ljubljana. Model srca, umetno srce. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Model srca, umetno srce.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Letos bo nosilna tema preventiva srčno-žilnih bolezni na podlagi znanstveno utemeljenih izsledkov, ki obsega obravnavo bolnikov skozi vso njihovo življenje. Delo bo potekalo predvsem v obliki simpozijev, na katerih bodo izbrane teme predstavili z različnih zornih kotov.

Na seznamu kongresnih tem sta tudi vrednotenje ogroženosti s srčno-žilnimi boleznimi ter vpliv dednosti in življenjskega stila na ogroženost. Eden od simpozijev bo namenjen področju rehabilitacije oziroma vračanju obolelih v vsakdanje življenje. Pozornosti strokovnjakov bodo deležne tudi ožje temne, kot je športna kardiologija.

Razprava se bo posvetila tudi ogroženosti za srčno-žilne bolezni gleda na spol, sodobnim zdravilom, ki jih uporabljajo bolniki s sladkorno boleznijo in ki istočasno zmanjšujejo ogroženost za srčno-žilne bolezni, ter prehrani in pomanjkanju spanja kot dejavnikoma tveganja. Prav tako bodo predstavili ključne novosti na področju kardiologije.

Izbira znanstveno utemeljene preventive srčno-žilnih bolezni za nosilno temo letošnjega kongresa je po besedah predsednika nacionalnega združenja kardiologov Zlatka Frasa posledica tega, da so se v zadnjih letih na področju preventive pojavili različni alternativni pristopi, ki so brez znanstvene podlage in prinašajo tveganje.

Fras zaupano organizacijo kongresa razume kot izjemno priznanje domačim kardiologom ter kot posledico njihove prepoznavnosti v Evropi in tudi v svetu. Tradicionalni EuroPrevent bo letos prvič zunaj severozahodne Evrope in prvič v tako majhni državi, kot je Slovenija. Poleg najuglednejših evropskih strokovnjakov bo prišlo tudi nekaj vrhunskih strokovnjakov iz ZDA.

Srčno-žilne bolezni so po Frasovih besedah eden od največjih javnozdravstvenih bremen. Kljub znatnemu upadu v zadnjih desetletjih še naprej ostajajo najpogostejši vzrok smrti v Sloveniji. V letu 2015 so predstavljale 40 odstotkov vseh smrti - pri ženskah 48, pri moških 33 odstotkov. Od leta 2009 pri moških celo niso več najpogostejši vzrok smrti, temveč so na drugem mestu, za neoplazmami.

Evropsko združenje za preventivno kardiologijo (EAPC) ima sicer več kot 6000 članov. Deluje v okviru Evropskega kardiološkega združenja (ESC), ki pa šteje okoli 90.000 članov.