Startupi #družba 17.4.2018 16:04

Slovan postal prvi slovenski klub z globalnim sofinanciranjem

Ljubljana, 17. aprila - Košarkarji Slovana so v teh dneh postali prvi slovenski športni klub, pri katerih je zaživela sodobna platforma investicijskega sofinanciranja širše javnosti v klub nadarjenih športnikov. Gre za nov, sodoben način financiranja športnih organizacij, Košarkarsko društvo Slovan je podprlo podjetje SportyCo.

Slovan je znan kot eden najboljših klubov za mlade košarkarje v Sloveniji, nekakšna ljubljanska valilnica talentov. Mnogi mladeniči s Kodeljevega so se v zadnjih dveh desetletjih izstrelili med največje zvezdnike svetovne košarke, klub pa ima bogato tradicijo rasti in prodaje igralcev v priznane evropske klube in klube iz lige NBA. Mednje sodijo tudi dolgoletni slovenski reprezentanti Goran Dragić (Miami Heat, igralec NBA All Stars 2018), Rašo Nesterović (s San Antonio Spurs prvak lige NBA 2005), Zoran Dragić (Anadolu Efes), Jaka Lakovič (z Barcelono evropski prvak 2010), Čeh Jan Vesely (Fenerbanče) in še mnogi drugi.

Ob začetku sodelovanja je predsednik KD Slovan Niko Klanšek poudaril: "V okviru naših aktivnosti že nekaj let deluje ustrezno izobražena in usklajena ekipa trenerjev, ki se ukvarja izključno s problematiko mlajših kategorij. Trenerji spremljajo delo vseh mlajših ekip na osnovnih šolah in vseh nivojih mladinskih klubskih selekcij, ki jih sestavljajo najboljši in najperspektivnejši igralci osnovnih šol. Poudarek dajemo na redu, disciplini ter šolskemu uspehu. Od naših košarkarjev zahtevamo maksimalno angažiranost, redno udeležbo na vseh treningih in tekmah ter visoko ambicijo po lastnih in klubskih dosežkih. Poleg infrastrukture in strokovno usposobljenih trenerjev želimo priključiti strokovnjake za kondicijsko pripravo in fizioterapijo. V pripravi pa je tudi sodelovanje s strokovnjaki s področja športne psihologije. Tako bo projekt pridobil na interdisciplinarni ravni, kar je v modernem športu predpogoj za razvoj v vrhunskega športnika. Z zbiranjem sredstev na platformi SportyCo bomo lahko zagotovili dobre pogoje in storitve za razvoj igralcev. Želimo si pridobiti partnerje, ki bodo skupaj z nami verjeli v našo vizijo in razvoj uspešne zgodbe na Kodeljevem."

"Gre za vzorčen primer sodobnega sofinanciranja športa, ki temelji na 'blockchain' tehnologiji in predstavlja mejnik v svetu te ogromne industrije. Podjetje SportyCo bo s svojimi investitorji z vsega sveta pomagalo Slovanu pri rednem financiranju klubskih obveznosti, razvoj akademije bomo skupaj dvignili na še višjo raven, hkrati pa bo klub v zameno za vložek vlagateljem omogočil del prihodkov od odškodnin pri prodaji igralcev v druge klube. Gre za petletno pogodbo in glede na to, da res skupaj verjamemo v uspeh, ne gre dvomiti v obojestransko zadovoljstvo," pa je ob predstavitvi investicijske platforme dejal Marko Filej, direktor startup podjetja SportyCo.

V zadnjih treh letih je Slovan z odškodninami igralcev zbral približno 80.000 evrov, v naslednjih letih bi bil lahko ta znesek občutno višji. Del zgodbe o uspešnem sodelovanju med Slovanom in SportyCojem je lahko vsakdo v skladu s svojimi zmožnostmi, saj se lahko kdorkoli pridruži projektu (več na sportyco.net).