#družba 16.4.2018 9:13

Pred Lenarčičem najdaljša etapa v letošnji misiji

Ljubljana, 16. aprila - Pred letalcem in raziskovalcem podnebnih sprememb Matevžem Lenarčičem je najdaljša etapa v letošnji misiji. Trenutno je v neposredni bližini Karačija, v sredo pa bo predvidoma poletel proti Bangladešu. Preletel bo indijsko podcelino, na tem delu poti pa je pričakovati tudi najbolj zanimive podatke o meritvah koncentracij črnega ogljika.

Hoče, Aerodrom Maribor.
Slovenski letalec Matevž Lenarčič ob začetku nove misije z ultra lahkim letalom Green Light World Flight.
Foto: Gregor Mlakar/STA

Kot so danes sporočili iz njegove ekipe Green Light World Flight, je slovenski letalec v preteklih dneh preletel prve štiri etape in skupaj 7112 kilometrov na poti iz Maribora, prek Kapadokie, Hurgade in Al Aina do letališča Jinnah v neposredni bližini Karačija.

Predvidoma v sredo bo nadaljeval pot proti Bangladešu, kar bo tudi najdaljša letošnja etapa. V Lenarčičevi ekipi pričakujejo zanimive podatke o meritvah koncentracij črnega ogljika, saj je v preteklih poletih večkrat izmeril presenetljivo visoke koncentracije. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, bodo še posebej zanimive primerjave letošnjih meritev s preteklimi.

Cilj letošnje misije je opraviti meritve nad Azijo, zato bo Lenarčič že v tem tednu nadaljeval pot proti Kitajski. Prva postaja na Kitajskem je v kraju Nanning, nato pa bo 28. aprila pristal v Zhengzhou, kjer je kot gost sodeloval na letalskem mitingu, na katerem se bodo srečali tudi piloti, ki so leteli okoli sveta v letalih z vzletno težo največ 7000 kilogramov.

Lenarčič se je na pot iz Maribora podal 9. aprila. Poletel je proti Turčiji, v okviru približno 40-dnevne avanture pa bo preletel Iran, Pakistan, Indijo, Bangladeš, Mjanmar, Laos, Vietnam in Kitajsko. Od tam bo nato poletel na sever preko Mongolije v Rusijo, kjer se mu bo na delu poti pridružil ruski pilot Andrej Dubrovin, zatem pa se bo vrnil v Slovenijo.