Mediji 15.4.2018 9:16

Danes mineva 50 let od prvega Dnevnika Televizije Slovenija

Ljubljana, 15. aprila - Osrednja informativna oddaja Televizije Slovenija danes praznuje 50 let, odkar gledalcem vsak večer posreduje najpomembnejše novice iz Slovenije in tujine. Na današnji dan leta 1968 sta iz studia TV Ljubljana gledalce prvega slovenskega TV Dnevnika pozdravila Marija Velkavrh in Vili Vodopivec, vremensko napoved je posredoval Pavle Jakopič.

Ljubljana, RTV. Srečanje z ustvarjalci Dnevnika TV Slovenija ob 50-letnici oddajanja te informativne oddaje. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, RTV.
Srečanje z ustvarjalci Dnevnika TV Slovenija ob 50-letnici oddajanja te informativne oddaje.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Prvi TV Dnevnik so ustvarili še urednik Marko Rožman, redaktor Tugo Klasinc, odgovorni urednik Vid Štempihar in realizator Emil Rižnar. Zagotovo največ zaslug, da je prvi slovenski TV Dnevnik zagledal luč sveta, ima takratni direktor TV Ljubljana Dušan Fortič, ki je ob tem zapisal: "Ko so dozorele družbeno-politične razmere in ko se je RTV Ljubljana skupaj z drugimi televizijami v Jugoslaviji usposobila tudi tehnično, je napočil čas, ko si slovenske televizije ne moremo več zamišljati brez osrednje informativne oddaje, kakršna bo slovenski TV dnevnik."

TV Ljubljana, ki je začela sicer redno oddajati 11. oktobra 1958, si je dolgo želela ustvarjati lasten, slovenski TV Dnevnik, a je bila od ideje do končne izvedbe dolga in trnova pot. Slovenska televizija se je vrsto let razvijala kot del skupnega jugoslovanskega televizijskega programa.

Slovenski TV Dnevnik je bil tako logična posledica družbeno-političnih dogodkov; ta bi se zgodil že mnogo prej, a se ni, krive za to so bile neugodne družbene razmere, pa tudi siceršnja politika in režim v takratni Jugoslaviji. Pomembno vlogo je pri tem imelo tudi uresničevanje načela jezikovne enakopravnosti in uveljavljanje televizije kot najvplivnejšega sredstva družbeno-politične in kulturne akcije na Slovenskem, so ob jubileju sporočili z RTV Slovenija.

Ustvarjalci TV Dnevnika so se od prve oddaje naprej dobro zavedali, kakšno mora biti programsko poslanstvo TV Dnevnika, vsebina in kakovost sta bili temeljno vodilo pri izvedbi osrednje informativne oddaje in seveda kakovostna in korektna obveščenost.

Da so današnje razmere za delo novinarjev bistveno drugače kot v začetkih oddajanja Dnevnika je potrdil nekdanji voditelj Dnevnika Branko Maksimovič. "Demokratizacija in novinarska svoboda je prihajala k nam v valovih," se je spominjal političnih pritiskov.

"Tehnološko res ni primerjave s preteklostjo. Vsebinsko pa bi morala veljati tista vodila, se pravi temeljitost proučitve, privlačnost prispevka, vizualna lepota, skrbnost izdelave ne glede na tehnologijo," je za STA povedala dolgoletna urednica in novinarka Blanka Doberšek.

"Razlika je velika. Ko smo začenjali, je bilo vse bolj zapeto. Bili smo v radijski hiši v 4. nadstropju, studio v petem. Zelo malo nas je bilo za eno majhno današnji redakcijo, a smo se zelo dobro razumeli in imenitno sodelovali," se spominja začetkov Dnevnika nekdanji voditelj Dnevnika Tone Hočevar.

Danes bo na vrsti 18.265. Dnevnik Televizije Slovenija, ki ga bo vodil Dejan Ladika.