#družba 13.4.2018 8:00

Vino Ljubljana letos s 400 vzorci iz 22 držav

Ljubljana, 13. aprila - Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani se bo danes začelo mednarodno ocenjevanje vin Vino Ljubljana. Na že 60. ocenjevanju vin bo 19 tujih in 24 slovenskih degustatorjev do nedelje bo ocenjevalo približno 400 vzorcev iz 22 držav. Med njimi so po nekaj letih ponovno tudi vina iz Francije, Bolgarije, Rusije, Izraela in Južne Afrike.

Ljubljana.
Vino.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot so pojasnili organizatorji, Gospodarsko razstavišče, sodi Vino Ljubljana med 10 najstarejših ocenjevanj na svetu. Prijavljene vzorce bo ocenjevalo 40 degustatorjev iz 15 držav.

Novost med priznanji je trofeja Raul Castellani za najvišje ocenjeno vino iz Južne Amerike. Sicer pa Vino Ljubljana že tradicionalno podeljuje odličja za svetovne šampione, slovenskega šampiona, prvake vinorodnega okoliša, slovenske prvake sorte, trofeje Vinofed, Tsukamoto, zmagovalca slovenskih vinskih posebnosti ter velike zlate, zlate in srebrne medalje.

Ocenjevanje vin na Vino Ljubljana že od vsega začetka poteka pod strokovnim pokroviteljstvom najpomembnejših svetovnih organizacij, odgovornih za senzorično analizo vin. To so mednarodna organizacija za trto in vino iz Pariza (OIV), mednarodna zveza enologov iz Pariza (UIE) in svetovna federacija vinskih ocenjevanj (Vinofed).

Ekipo Vino Ljubljana vodi Matjaž Kovačič, predsednik ocenjevanja je Iztok Klenar, strokovni mednarodni okvir pa predstavljata Carol Cliche za Vinofed in delegat OIV Fedor Malik.