Mediji 29.3.2018 18:10

AVK še ni odločila o prevzemu Pro Plusa

Ljubljana, 29. marca - Agencija za varstvo konkurence (AVK) še ni sprejela odločitve v postopku presoje koncentracije med družbama Slovenia Broadband in Pro Plus. Senat AVK je v sredo zgolj obravnaval predlog korektivnih ukrepov, ki jih je predložila družba Slovenia Broadband, medtem ko se postopek presoje koncentracije nadaljuje. Več informacij za zdaj ne morejo podati.

Ljubljana. Medijska hiša PRO Plus, Pop TV, 24ur.com, Kanal A. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Medijska hiša PRO Plus, Pop TV, 24ur.com, Kanal A.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

S tem pojasnilom so se v AVK danes odzvali na poročanje Financ, Dela in Večera, da je agencija družbi Slovenia Broadband odobrila prevzem družbe Pro Plus, ki med drugim izdaja TV-programa POP TV in Kanal A.

"Informacije, kot so razvidne iz medijev, tem niso bile posredovane s strani agencije in tako niso odraz dejanskega stanja poteka dogodkov," so zapisali v AVK. Kot so dodali, je senat agencije v sredo obravnaval predlog korektivnih ukrepov, ki jih je predložila družba Slovenia Broadband in v zvezi s katerimi je AVK tudi izvedla tržni test. Končna odločitev v zadevi pa medtem še ni bila sprejeta, so poudarili.

Odzvali so se tudi iz United Group, kjer so zapisali, da so "vzeli na znanje obvestilo AVK, da se bo presoja koncentracije nadaljevala". Navedli so še, da so v zadnjih osmih mesecih odgovorili na vse zahteve AVK po dodatnih podatkih in predložili tudi celovit nabor korektivnih ukrepov, s katerimi so naslovili pomisleke ob načrtovanem prevzemu. "Pričakujemo nadaljnja pojasnila AVK v pričakovanju, da bo pravni red EU, tako glede postopkovnih kot vsebinskih vprašanj, spoštovan," so sklenili.

Skupina United Group, ki je v lasti globalne naložbene družbe KKR in EBRD in je trenutno v Sloveniji lastnica Telemacha, je v začetku julija lani objavila, da je od družbe CME kupila medijski portfelj v Sloveniji in na Hrvaškem, vrednost posla je ocenila na 230 milijonov evrov. V Sloveniji gre za družbo Pro Plus, pod okriljem katere program oddajata televiziji POP TV in Kanal A, na Hrvaškem za komercialno Nova TV.

United Group bi s prevzemom Pro Plusa pod eno streho združil največja igralca na svojem področju, lastnika infrastrukture (Telemach) in generatorja medijskih vsebin (Pro Plus).

Gre za največjo medijsko združitev v samostojni Sloveniji, ki je po navedbah medijskih strokovnjakov pred zahtevno nalogo zaradi preučitve vplivov nakupa na več trgih postavila tudi regulatorje.

Medtem ko AVK o prevzemu še ni odločila, je hrvaški svet za elektronske medije v ponedeljek odobril prevzem Nove TV, potem ko je lani združitev zavrnil. Ovira je bilo podjetje za digitalno televizijo Total TV, ki je omrežni operater s sedežem v Amsterdamu na Nizozemskem. United Group je svoj delež v Total TV prenesla na tretjo nepovezano pravno osebo, podjetje V-Investment, ki ima prav tako sedež v Amsterdamu.