Turizem 21.3.2018 16:09

V shemi Slovenia Green 14 novih destinacij, od tega tri zlate

Ljubljana, 21. marca - Proces pridobitve znaka Slovenia Green v zeleni shemi slovenskega turizma je v preteklem letu uspešno zaključilo 14 novih destinacij. Slovenska turistična organizacija (STO) jim je sedaj podelila končne ocene, in sicer so tri destinacije - Rogaška Slatina, Bled in Komen - prejele zlati znak.

Celje, mestni park. Celjski park v jesenski podobi. Foto: STA

Celje, mestni park.
Celjski park v jesenski podobi.
Foto: STA

Z znakom Slovenia Green Gold se sedaj ob Ljubljani in Podčetrtku, ki sta ga pridobila leta 2015 oz. 2017, torej ponašajo še destinacije Rogaška Slatina, Bled in Komen.

Na Bledu so v sporočilu za javnost poudarili, da je trajnostni razvoj "osrednji fokus" tako blejske občine in njenih zavodov kot tudi Turizma Bled. Čeprav se že ponašajo z zlatim znakom, nameravajo na tej destinaciji v letošnji sezoni okoli jezera postavili pitnike, s posebnim projektom urejajo tudi pohodniške poti po Bledu in njegovi slikoviti okolici. Že nekaj let poleti potnike po Bledu in okolici prevaža hop on - hop off avtobus, nenazadnje se končno pripravlja izgradnja kolesarske steze med Bledom in Bohinjem, s kolesarsko stezo pa bo opremljena tudi severna obvoznica, so poudarili.

"Zelena (okoljsko in družbeno odgovorna) destinacija ni nekaj, kar je projekt, naloga oziroma odgovornost zgolj turistične organizacije. Je nekaj, kar lahko dosežemo samo vsi skupaj," pa so poudarili v Občini Komen. "Nenazadnje ... so v tem procesu ključni tudi vsi, ki v destinaciji živijo. Izrednega pomena je namreč, da je destinacija najprej prijetna in prijazna za vse, ki tu delamo in živimo. S tem bo takšna tudi za ljudi, ki nas obiščejo," so sporočili.

Med srebrne destinacije (Slovenia Green Silver) so se v novem krogu ocenjevanja uvrstili Šentjur, Novo mesto, Bohinj, Škofja Loka, Sevnica, Šmarješke Toplice, Koper ter Hrpelje-Kozina. Skupno je teh destinacij sedaj 22. Bronasti znak oz. naziv Slovenia Green Bronze pa sedaj nosijo Litija in Šmartno ob Litiji, Sežana ter Divača, skupno je nosilcev tega znaka 10.

V letošnjem letu je v procesu ocenjevanja prav tako 14 destinacij, so še sporočili iz STO.

Poleg destinacij se v zeleni shemi slovenskega turizma za znake "zelenih" potegujejo tudi ponudniki nastanitev. V tokratnem sklopu ocenjevanja so znak Slovenia Green Accommodation pridobili hotel Atrij v Termah Zreče, hotel Natura na Rogli in Terme Dobrna. Skupno je doslej "ozelenelo" 20 ponudnikov nastanitev.

Znak Slovenia Green nosijo še trije naravni parki ter dve turistični agenciji.

Zelena shema slovenskega turizma je certifikacijska shema, ki pod krovno znamko Slovenia Green združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji, destinacijam in ponudnikom ponuja konkretna orodja za oceno in izboljšanje trajnostnega delovanja ter promovira zeleno delovanje, poudarjajo na turistični organizaciji.

Destinacije so v shemi ocenjene na šestih področjih: destinacijski management, narava in pokrajina, okolje in podnebje, kultura in tradicija, družbena klima ter poslovanje turističnih podjetij. Prav slednje se v praksi največkrat izkaže za težavno področje.

Zeleno shemo so zasnovali na STO skupaj z zavodom Tovarna trajnostnega turizma GoodPlace, ki je akreditirani partner mednarodne organizacije Green Destinations. Pri njenem oblikovanju so sodelovali tudi strokovnjaki iz gospodarstva. Shema sloni na sistemu evropskih turističnih kazalnikov ETIS ter globalnem orodju GSTC, ki omogoča primerjavo z zelenimi destinacijami po svetu.

Tako na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo kot na STO izpostavljajo cilj, da bi s pomočjo sheme Slovenija postala "100-odstotno zelena".