Podjetja 20.3.2018 11:38

Borza terjatev ponuja podjetjem alternativo depozitom v bankah

Ljubljana, 20. marca - Finančni startup Borza terjatev iz Ljubljane podjetjem ponuja alternativo bančnim depozitom. Vzpostavil je platformo, prek katere lahko podjetja na povsem enostaven način kratkoročno naložijo presežna denarna sredstva v razpršen portfelj nizko tveganih, kakovostnih poslovnih terjatev do domačih podjetij, so sporočili.

Slovenska podjetja na transakcijskih računih pri bankah hranijo več kot štiri milijarde evrov neobrestovanih sredstev na vpogled in še dodatni dve milijardi evrov vezanih depozitov z blizu ničelnimi obrestnimi merami, so odločitev za vzpostavitev finančne platforme pojasnili v startupu Borza terjatev, ki ga kapitalsko podpira tudi Slovenski podjetniški sklad.

"Lansiranje nove finančne platforme predstavlja ključni mejnik za Borzo terjatev in postavlja nove standarde v finančni industriji," je v sporočilu za javnost zapisal direktor Marko Rant. Kot je dodal, so z avtomatizacijo ocenjevanja kreditnih tveganj, standardizacijo in fragmentacijo posameznih kreditnih izpostavljenosti ter avtomatizacijo vlaganja denarnih sredstev komitentov v posamezne posle dosegli, da lahko podjetjem z likvidnostnimi presežki ponudijo povsem enostaven in transparenten naložbeni produkt s privlačnimi donosi in nizkim tveganjem, ki predstavlja odlično alternativo bančnim depozitom.

Denarna sredstva komitentov se preko Borze terjatev neposredno naložijo v frakcije posameznih terjatev na enak način, kot če bi komitenti bank s svojimi depoziti neposredno prevzemali tveganje (frakcij) posameznih bančnih kreditnih poslov. Najmanjši znesek frakcije na Borzi terjatev znaša 10 evrov, kar vlagateljem zagotavlja možnost izjemno visoke stopnje razpršenosti njihove naložbe in posledično nizko tveganje tovrstnega plasiranja sredstev.

"Borza terjatev poleg doseganja razpršenosti tudi aktivno upravlja s kreditnimi tveganji in vodi postopke izterjave terjatev, s tem pa zagotavlja varnost naloženih sredstev za svoje komitente," je dodal prokurist Borze terjatev Tomi Šefman. V sodelovanju z bonitetno hišo Bisnode so namreč razvili napreden sistem upravljanja s tveganji, ki je neposredno integriran z zunanjimi podatkovnimi bazami in ki zagotavlja avtomatizirano ocenjevanje in spremljanje kreditnih tveganj v realnem času.

Podjetja, ki želijo naložiti denarna sredstva pri Borzi terjatev, odprejo račun in sama določijo ročnost, sprejemljivo stopnjo tveganja, pričakovano obrestno mero in zahtevano razpršenost njihovega portfelja. Na drugi strani lahko mala in srednje velika podjetja koristijo Borzo terjatev za enostavno in hitro pridobitev financiranja na podlagi odstopa terjatev. Celoten postopek poteka preko spleta v elektronski obliki, brez podpisovanja fizičnih pogodb.