Podjetja 14.3.2018 9:13

V priznani vodnik uvrstili sedem slovenskih oljkarjev

Koper/Novigrad, 14. marca - Prejšnji petek so v hrvaškem Novigradu predstavili svetovno znani vodnik oljčnih olj Flos Olei za leto 2018, v katerega se je med 500 izbranimi vzorci oljčnih olj z vsega sveta uvrstilo tudi sedem slovenskih oljkarjev. Med njimi je šest pridelovalcev z območja koprske občine, so sporočili iz Mestne občine Koper.

Kozana v Goriških Brdih.
Oljka, olive.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Najnovejšo izdajo Flos Olei, enega najvidnejših vodnikov ekstra deviških oljčnih olj, so prejšnji petek javno predstavili v hrvaškem Novigradu, saj je bila Istra že tretje leto zapored razglašena za najboljšo oljčno regijo na svetu, so pojasnili na koprski občini.

Med izbranimi vzorci oljčnih olj z vsega sveta v letošnjem vodniku najdemo sedem slovenskih oljkarjev, od tega kar šest z območja Kopra. Poleg aktualnega nosilca naslova županovo olje Franca Morgana so se v vodnik namreč uvrstili še Miran Adamič iz kmetije Ronkaldo, Boris Sabadin z Ekološke kmetije Bem, oljkar Vanja Dujc, oljčno olje Jenko, Ekološka kmetija Bočaj in Matjaž Bordon z Oleum Solis.

Dogodka se je v imenu koprske občine udeležil podžupan Peter Bolčič. Oljkarjem, ki so se uvrstili v aktualni vodnik Flos Olei in so obenem sodelovali na letošnjem natečaju za županovo oljčno olje, občina namreč sofinancira prijavo za vodnik Flos Olei 2019.