Parlamentarke predstavile politiko mladim ženskam

Ljubljana, 8. marca - Pred dnevom žena so poslanke v državni zbor v sredo povabile mlade ženske, da z njimi preživijo dan. Kot so sporočili iz DZ, je s 15 poslankami dan preživelo 15 udeleženk, večinoma študentk. Skupaj so se udeležile sej nekaterih parlamentarnih odborov, prisluhnile pa so tudi seji DZ.

namen dogodka je bil predstaviti politiko mlajšim ženskam. "Želimo jih tudi navdušiti bodisi za vstop v politiko v prihodnosti oziroma jim predstaviti, kako izgleda delovni dan poslanke," je pojasnila predsednica Kluba parlamentark Suzana Lep Šimenko (SDS). Gre za idejno nadaljevanje dneva s političarko, ki ga je leta 2011 organiziralo ministrstvo za delo.

Podpredsednik DZ Matjaž Nemec je ocenil, da se na nacionalni ravni politike tudi s pomočjo kvot razmerje med spoloma drastično spreminja. "Želeli bi si, da bi bila kultura na tako visoki ravni kot v skandinavskih državah. Takrat bomo lahko govorili o tem, da so ženske, vsaj v politiki, enakopravno zastopane," je dodal.

Večina poslank je k sodelovanju povabila eno od žensk iz okolja, iz katerega prihajajo. Lep Šimenkova je v DZ povabila vinsko kraljico Katarino Pungračič, s katero sta se skupaj udeležili dveh sej odbora za gospodarstvo.

Pungračičeva sicer namerava svojo pot nadaljevati z delom v kmetijstvu. "Navdihujoče se mi je zdelo, da vidiš, se dajo stvari, ki se ti ne zdijo v redu, spremeniti, če se dovolj vključiš v politiko," je poudarila.

Violeta Tomić iz Levice upa, da bo dan s parlamentarko postal tradicionalen. S seznama deklet, ki so se želele udeležiti dogodka, je izbrala Pio Jerman, študentko družinske in zakonske terapije, ki jo vedno bolj zanima politika. Pomembno se ji zdi, da je del nečesa, v kar verjame. "Vidim se kot kreatorka družbe in družbenih razmer, ampak ne vem, če v parlamentu," je dodala.

Poslanka NSi Ljudmila Novak pa je povabila Andrejo in Tadejo Šuštar, ki sta že aktivni v politiki in delujeta tudi v poslanski pisarni Novakove. Ena se je udeležila odbora za izobraževanje, druga pa je prisluhnila seji DZ. Takšni dogodki po besedah Novakove pripomorejo k vključevanju žensk v politiko.

Učiteljico razrednega pouka in katehetinjo Andrejo Šuštar je najbolj presenetil velik prostor. Biologinji Tadeji Šuštar pa je bilo zanimivo spoznavati delo poslanke. "Verjetno bom kandidirala za naslednje državnozborske volitve," je pojasnila.

Poslanki SMC Vojki Šergan se je na dnevu s poslanko pridružila študentka ekonomije Eva Čeperlin. Po besedah Šerganove je bil obisk poučen za obe strani. Predvsem pa je njena spremljevalka od blizu spoznala, s kakšnimi izzivi se dnevno srečujejo poslanke.