8.3.2018 14:17

Na IJS 26. Dnevi Jožefa Stefana

Ljubljana, 8. marca - Na Institutu Jožef Stefan bodo med 19. in 24. marcem potekali 26. Dnevi Jožefa Stefana. V tem času se bodo zvrstili številni dogodki in predavanja priznanih svetovnih znanstvenikov, kot sta Nobelov nagrajenec slovenskega rodu Duncan Haldane ter robotik Oussama Khatib. Podelili bodo tudi zlate znake Jožefa Stefana ter pripravili dan odprtih vrat.

Ljubljana, Inštitut Jožef Stefan. Novinarska konferenca Instituta Jožef Stefan, na kateri so predstavili Dneve Jožefa Stefana, ki bodo med 19. in 24. marcem. Direktor IJS Jadran Lenarčič. Foto: Lea Udovč/STA

Ljubljana, Inštitut Jožef Stefan.
Novinarska konferenca Instituta Jožef Stefan, na kateri so predstavili Dneve Jožefa Stefana, ki bodo med 19. in 24. marcem.
Direktor IJS Jadran Lenarčič.
Foto: Lea Udovč/STA

Dnevi Jožefa Stefana potekajo že od leta 1993 v času obletnice rojstva Jožefa Stefana, ki je 24. marca. Njihov namen je popularizacija znanosti in počastitev spomina na slavnega fizika.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal direktor Instituta Jožef Stefan (IJS) Jadran Lenarčič, so letošnji dnevi zelo kakovostni. "Vse se nam je poklopilo. Za kar smo se lani trudili, a nam ni uspelo, se je letos dodalo. Praktično vsak dan je res vrhunski," je povedal.

V uvodu Dnevov Jožefa Stefana bo priznani strokovnjak za področje kovinskih površin profesor Philippe Marcus s francoske univerze PSL predaval na temo kovinskih površin, prekritih s tankimi okisidnimi snovmi. Te so pomembne na mnogih področjih, posebej pri kovinskih materialih, ki jih uporabljajo v energetiki in transportu.

V torek bodo na okrogli mizi z naslovom Intelekt na robu družbe razpravljali o aktualnih dogajanjih v slovenski družbi z vidika intelektualca, ki se vse bolj in ne samo po svoji volji umika iz javnega življenja. V pogovoru bodo sodelovali novinarji in publicisti Ervin Hladnik Milharčič, Marcel Štefančič in Ali Žerdin, moderator pa bo direktor IJS.

Predavanje Nobelovega nagrajenca slovenskega rodu Duncana Haldanea, ki je pred nekaj dnevi prejel nagrado za življenjsko delo Ameriško slovenske izobraževalne fundacije ASEF, bo potekalo v sredo. Haldane bo izvedel predavanje z naslovom Prepletenost: Einsteinovo darilo kvantni mehaniki.

Zvečer bo sledila podelitev nagrad zlati znak IJS, ki jih inštitut vsako leto podeljuje za najbolj odmevne doktorate. Podelitve zlatih znakov IJS se bo udeležil tudi častni gost Duncan Haldane ter predvidoma predsednik vlade Miro Cerar.

Podelitev nagrad se bo začela s predavanjem Oussame Khatiba, ki je po besedah Lenarčiča eden najbolj popularnih robotikov na svetu. Khatib bo predaval na temo robotskega avatarja za globokomorske raziskave. Predstavil bo razvoj dvoročnega humanoidnega robota Ocean One, ki prinaša v oceansko okolje novo tehnologijo intuitivne haptične interakcije.

V četrtek bo na temo topološke mehke snovi, ki odpira nove možnosti za rabo v fotoniki, plazmoniki in senzoriki, predaval tudi dobitnik Zoisove nagrade za življenjsko delo Slobodan Žumer.

V petek pa bodo razglasili zmagovalni projekt direktorjevega sklada za leto 2018. Sklad je namenjen nakupu in gradnji raziskovalne infrastrukture v okviru investicijskega projekta, ki ga na poziv strokovnega sveta direktorja predložijo mladi doktorji znanosti do sedem let po opravljenem doktoratu. S tem želijo na IJS raziskovalcem mlajše generacije olajšati in omogočiti ustvarjanje obetajočih novih raziskovalnih področij.

Dan se bo zaključil s predavanjem Tonyja Vealea z University College Dublin, ki bo spregovoril o tem, kako strojem vgraditi pravi smisel za humor.

V okviru Dnevov Jožefa Stefana bodo v torek odprli tudi razstavo Avgusta Černigoja z naslovom Objekti, slike, kolaži. Kot so zapisali na IJS, je Černigoj utemeljitelj konstruktivizma pri nas in je med najvidnejšimi predstavniki zgodovinske avantgarde v slovenski likovni umetnosti. V sredo se bo odvilo tudi predavanje umetnika Dragana Živadinova z naslovom Avgust Černigoj in teater množice.

Dnevi Jožefa Stefana se bodo sklenili s tradicionalnim dnevom odprtih vrat, ki bo potekal od 9. do 14.ure. Obiskovalci bodo lahko izvedeli več o raziskovalnem delu na IJS, raziskovalci pa jim bodo predstavili dejavnosti posameznih laboratorijev ter zanimive eksperimente.