Podjetja 7.3.2018 17:31

Židan zadovoljen z napredkom pri sodelovanju s Kitajsko

Ljubljana, 7. marca - Sodelovanje med Slovenijo ter Kitajsko in njenim posebnim upravnim območjem Hongkong je bilo lani zelo uspešno, je na današnji slovesnosti ob obeleževanju kitajskega novega leta v Ljubljani ocenil kmetijski minister Dejan Židan. Poudaril je rast blagovne menjave in sodelovanje izobraževalnih institucij.

Ljubljana.
Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili iz ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je Židan v nagovoru
izpostavil pomen rasti blagovne menjave med Slovenijo in Kitajsko, ki je že v letu 2016 presegla milijardo evrov. Slovensko gospodarstvo izvaža približno 70 odstotkov svoje proizvodnje, od tega približno 80 odstotkov izvozi v EU.

"Glede na navedene podatke je zelo pomembno, da se slovenska podjetja povezujejo tudi z ostalimi državami, kot je Kitajska in z njo tudi Hongkong," je dejal.

Navedel je, da je slovenski izvoz na Kitajsko glede na leto 2013 porasel za 150 odstotkov na 318 milijonov evrov, uvoz pa za 35 odstotkov na 728 milijonov evrov. "Če bomo tako nadaljevali, bomo relativno hitro imeli izravnano gospodarsko sodelovanje," je menil.

Pred slovesnostjo ob obeleževanju kitajskega novega leta, ki sta jo deseto leto zapored organizirala predstavništvo gospodarskega in trgovinskega urada Hongkonga v Berlinu ter Gospodarska zbornica Slovenije, se je Židan na vljudnostnem srečanju sestal tudi z direktorico omenjenega predstavništva Betty Ho.

Minister je sicer ocenil, da sistematično delo s Hongkongom kaže dobre rezultate, in se dotaknil tudi novembrskega obiska Hongkonga, kjer se je srečal z izvršno direktorico Hongkonga Cerrie Lam. Spomnil je na predstavitev slovenskih vinarjev na sejmu vin in žganih pijač, rezultat obiska pa je bil po njegovih besedah tudi začetek sodelovanja med Hang Seng College iz Hongkonga in Univerzo v Mariboru.

Izobraževalni instituciji pripravljata podpis pogodbe o sodelovanju, ki bo omogočala izmenjavo študentov in profesorjev, je povedal in dejal, da je Hongkong pomemben za vstop na kitajski trg in tudi na ostale azijske trge.