Podjetja 7.3.2018 15:18

V programe Ese želijo pritegniti več slovenskih podjetij

Ljubljana, 7. marca - Slovenija kot pridružena članica sodeluje v treh programih Evropske vesoljske agencije Esa. V teh dneh so predstavniki Ese v Sloveniji predstavljali program Prodex. Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo želijo v prihodnje k sodelovanju z Eso pritegniti še več slovenskih podjetij in institucij.

Nemčija, Darmstadt.
Sonda na poti, vesolje.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Slovenija je od leta 2016 pridružena članica Ese. V okviru tega članstva se je vključila v tri opcijske programe: splošni tehnološki program, opazovanje Zemlje ter znanstveni program Prodex. V petih letih bo v te programe vložila skupno 15 milijonov evrov, in sicer devet milijonov v prvega, pet v drugega in en milijon v znanstvenega.

Zadnja dva dni so predstavniki Ese 17 predstavnikom zainteresiranih slovenskih podjetij in inštitucij natančneje predstavljali priložnosti v okviru programa Prodex. Srečanje je bilo pomembno tudi z vidika navezovanja neposrednih stikov, ki bodo slovenskim podjetjem v prihodnje lahko koristila pri vključevanju v aktivnosti Ese, so novinarjem povedali po zaključku srečanj.

Prodex je program, v okviru katerega razvijajo znanstvene instrumente oziroma eksperimente, ki na Esinih satelitih in satelitih sodelujočih institucij oz. držav potujejo v vesolje. "Razvoj znanstvenih instrumentov je zelo zapletena aktivnost, saj gre za precej velike in kompleksne instrumente," je pojasnil Michel Lazerges iz Ese. "Načeloma terja sodelovanje več držav," je še dodal.

Kot pojasnjujejo na spletnih straneh Ese, v Prodexu v letošnjem letu sodeluje 15 držav članic, letni proračun znaša med 50 in 60 milijonov evrov.

"Dejstvo je, da bo potrebno precej energije s strani podjetij in institucij, da bomo uspešni v opcijskih programih, ki smo jih vplačali," je poudarila vodja službe za sodelovanje z Eso Sabina Koleša. Trenutno je uspeh različen.

V splošnem tehnološkem programu so tako slovenska podjetja zelo aktivna in uspešna, do konca lanskega leta je Slovenija že podpisala prvi projekt, trenutno delajo na tretjem. Pri opazovanju Zemlje so na gospodarskem ministrstvu pričakovali več in spodbujajo podjetja in institucije k aktivnejšemu sodelovanju. Pri Prodexu pa je bil lani objavljen poziv, potrjen je bil en projekt, ki ga že izvajajo.

V prihodnje sicer na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo načrtujejo še več aktivnosti, povezanih z Eso. Maja bi tako državo lahko obiskal direktor Evropskega vesoljskega raziskovalnega in tehnološkega centra (Estec) Franco Ongaro, junija načrtujejo delavnice in srečanja med podjetji in institucijami na temo programa opazovanja Zemlje, septembra ali oktobra pa se bo predvidoma na Nizozemsko v Estec podala slovenska gospodarska delegacija.

Slovenija ima v skladu s pogodbo pet let časa, da se kot pridružena članica odloči o svoji prihodnosti v Esi. "Mi smo malo bolj ambiciozni," je dejala Koleša in dodala, da bi pogovore o polnopravnem članstvu želeli začeti že konec letošnjega leta.

Prihodnje leto bi ob tem lahko v prvem četrtletju v vesolje poletela prva slovenska satelita. "O pogojih izstrelitve se z Eso še pogovarjamo," je povedala Tanja Permozer s službe za sodelovanje z Eso. Za satelitoma stojita podjetje Skylabs ter Center odličnosti Vesolje-SI.