Turizem 6.3.2018 17:49

Slovenija kandidatka za evropsko regijo gastronomije

Ljubljana, 6. marca - Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem (IGCAT) je Slovenijo potrdil kot kandidatko za naziv Evropska gastronomska regija 2021. Slovenija mora tako do konca maja pripraviti t. i. ponudbeno knjigo, v kateri bo opredelila svojo vizijo in cilje ter predstavila seznam aktivnosti, povezanih z razvojem gastronomije.

Maribor.
Hrana, vino, gastronomija.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Interes za kandidaturo je Slovenija izrazila že konec lanskega leta, ko pa uradne kandidature še ni vložila. Kot so takrat za STA pojasnili na Slovenski turistični organizaciji (STO), naj bi do konca leta 2017 namreč podpisali pismo o nameri vseh zainteresiranih slovenskih deležnikov s področij javnega, zasebnega, izobraževalnega in neprofitnega sektorja ter podpisali dogovor z IGCAT, ki vodi postopke.

Kot so danes sporočili z STO, je Slovenija v prijavi izpostavila glavne cilje, ki jih namerava doseči s pomočjo kandidature. Ta je po ocenah države odlična priložnost za medsektorsko povezovanje na področju prehranske politike, gastronomije, gostinstva, turizma, kmetijstva, zdravja, izobraževanja in trajnostnih načel, pri čemer bi izkoristili gastronomijo za pospeševanje lokalnega in regijskega ekonomskega, kulturnega, socialnega in okoljskega razvoja.

Kandidatura po navedbah STO omogoča mreženje, spoznavanje in deljenje dobrih praks tako znotraj regije kot širše. Omogoča tudi ustvarjanje skupnih projektov ter predstavlja odlično priložnost za izboljšanje zdrave ponudbe v gostinstvu in njene prepoznavnosti, predvsem pa je velika priložnost za dodatno mednarodno promocijo celotne slovenske gastronomske ponudbe.

Na IGCAT naziva ne podelijo zgolj zaradi odlične gastronomske ponudbe, pač pa na podlagi programa, predstavljenega v tako imenovani ponudbeni knjigi, in zlasti zaradi sposobnosti regije nasloviti ključne fokusne točke, kot jih opredeljuje platforma gastronomskih regij, so poudarili na STO.

IGCAT je na 13. srečanju gastronomskih regij v aktualni nosilki naziva Severnem Brabantu na Nizozemskem ob prisotnosti uradne koordinatorke projekta za Slovenijo Darje Škufca Adlešič z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter vodje raziskav na STO Barbare Zmrzlikar podpisal sporazum, s katerim je formalno potrdil kandidaturo Slovenije. Pri tem se je zavezal k podpori njenim prizadevanjem za pridobitev naziva.

Slovenija mora do 30. maja oddati tako imenovano ponudbeno knjigo, na podlagi katere bo mednarodna strokovna žirija inštituta ocenila njeno kandidaturo. Ponudbeno knjigo bo pripravil etnolog Janez Bogataj, sicer tudi član globalne mreže strokovnjakov IGCAT.

Naziv evropske gastronomske regije predstavlja spodbudo za povezovanje hrane, gostinstva, turizma, kulture, zdravja in trajnostnih načel z namenom spodbujanja ekonomskega, kulturnega, socialnega in okoljskega razvoja regije oz. države.

Lani so naziv nosili danski Aarhus, vzhodna Lombardija in latvijska Gauja, letos ga Galway na zahodnem Irskem in Severni Brabant, prihodnje leto pa ga bosta romunski Sibiu in južni Egej.