Podjetja 6.3.2018 8:47

Koprski kontejnerski terminal od danes z novo povezavo z Münchnom

Koper, 6. marca - Z današnjim dnem slovenski železniški operater Adria kombi zagotavlja nov direktni servis, ki povezuje kontejnerski terminal Luke Koper s terminalom Riem v bavarski prestolnici München. Sprva bodo vlaki vozili trikrat tedensko v obe smeri. Zlasti zaradi krajše transportne poti je potencialov za rast blagovne izmenjave preko Kopra še veliko.

Koper.
Zabojniki, kontejnerski terminal, izvoz.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Bavarska in sploh južna Nemčija sta za Luko Koper pomembno tržišče, kjer še zdaleč niso izkoriščeni vsi potenciali, so zapisali v Luki.

Kot so spomnili, začetki sodelovanja segajo v 70. leta, ko se je nemški trg oskrboval s sadjem in zelenjavo iz sredozemskih držav prav preko Kopra. Zaradi preferencialnih sporazumov EU je pozneje ta promet močno upadel, vendar je Luka Koper svojo priložnost izkoristila po vstopu Slovenije v unijo. Lani je tako količina blaga, ki ga v Kopru pretovorijo za nemški trg, presegla 550.000 ton. Gre predvsem za pretovor lahko pokvarljivega blaga, lesa, živine ter vozil.

Prav vozil so pretovorili skoraj 290.000, predvsem na račun posla s skupino Daimler, ki je izbrala Luko Koper za izvoz svojih vozil na Daljni vzhod. Sicer pa v koprskem pristanišču že vrsto let pretovarjajo tudi vozila iz skupine Volkswagen za področje Sredozemlja in prav ta skupina predstavlja največji delež pri skupnem pretovoru vozil.

Kot spominjajo v koprskem pristanišču, sodi Bavarska med gospodarsko najbolj razvite in najbolj izvozno usmerjene nemške dežele, pri čemer je potencialov za rast blagovne izmenjave preko Kopra še veliko, še posebej zaradi krajše transportne poti. Kontejner iz Kitajske namreč prej prispe do Južne Nemčije preko Luke Koper kot pa preko severnoevropskih pristanišč. Ta pot je najhitrejša za transport kontejnerjev v južno Nemčijo, saj je Koper za 300 kilometrov bližji Münchnu kot na primer Hamburg.