Startupi 28.2.2018 16:39

Na platformi SportyCo zaživele donacije za nadarjene športnike

Ljubljana, 28. februarja - Ekipa podjetja SportyCo, katerega cilj je mladim športnikom pomagati na njihovi karierni poti, je v torek uradno predstavila beta različico platforme. Odslej lahko mladi nadarjeni športniki prek platforme pridejo do donacij za razvoj kariere, s koncem marca pa bodo mogoče tudi investicije, so sporočili iz podjetniške ekipe SportyCo.

Ljubljana.
Slovenska športna platforma SportyCo.
Foto: https://www.sportyco.io/

Decentralizirani športni investicijski ekosistem SportyCo, ki temelji na tehnologiji veriženja blokov oziroma blockchainu, želi mladim športnikom pomagati, da lažje pridobijo finančna sredstva za svoj razvoj v ključnih fazah kariere. Obenem pa želi športnim navdušencem in vlagateljem omogočiti vlaganje v šport.

Platforma športnikom odslej omogoča, da prejemajo donacije svojih podpornikov in navijačev. Ob koncu marca bo sledil še drugi del platforme, ki bo omogočala malim vlagateljem, da v zameno za določen odstotek kasnejših prihodkov investirajo v nadarjene športnike.

V beta različici so prvi dobili priložnost trije nadarjeni športniki iz različnih panog. To so 17-letni italijanski nogometaš Diego Silvio Franzot, ki študira in trenira na akademiji IMG v Bradentonu na Floridi (ZDA), nadarjeni 17-letni alpski smučar Gašper Kemperle, ki je član Alpetourja iz Škofje Loke, ter Jaka Gorjan, 11-letni up vrhunskega motociklizma iz Nove Gorice.

Navedenim športnikom se bodo kmalu pridružili številni drugi, končna različica investicijske platforme z možnostjo sodelovanja prek "pametnih pogodb" pa bo konec marca odprta za vse zainteresirane športnike.

Projekt SportyCo so ustanovili Marko Filej, Simon Žgavec in Tomaž Čepon, sprva pa se je imenoval SportyFi. Pod tem imenom so konec lanskega leta izvedli tudi uspešno javno prodajo kriptožetonov, v kateri je bilo na voljo dobrih 70 milijonov žetonov SPF, podjetje pa je zbralo več kot pet milijonov dolarjev.

Kot so zapisali v ekipi, projekt podpirajo številni športni zvezdniki od nogometašev Ronaldinha in Roberta Carlosa do košarkarja Primoža Brezca, smučarskega skakalca Noriakija Kasaija in številnih drugih. SportyCo sodeluje tudi z nekaterimi zvenečimi imeni iz sveta kriptovalut, kot so Charlie Shrem, Phillip Nunn ali Robby Schwertner.

Podjetje je v začetku februarja podpisalo tudi sponzorsko pogodbo s španskim prvoligašem Espanyol iz Barcelone. S tem so po navedbah ekipe postali "prvo podjetje iz Slovenije, ki je v zadnjem desetletju podpisalo sponzorsko pogodbo s katerim nogometnim klubom iz petih najmočnejših lig na svetu". Sponzorska pogodba med drugim vključuje tudi pojavljanje imena podjetja na dresih in oglasnih panojih španskega prvoligaša na vseh uradnih tekmah do konca letošnje sezone.