Intervju 22.2.2018 8:30

Balogh za STA: Upam, da bo računsko sodišče prepoznalo številne izboljšave v DUTB v zadnjih letih

Ljubljana, 22. februarja - Upam, da bo računsko sodišče v revizijskem poročilu o poslovanju Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) v 2014 in 2015 prepoznalo številne izboljšave, ki jih je DUTB izvedla v zadnjih letih, je za STA povedal njen glavni izvršni direktor Imre Balogh. Informacije o pripravljanju načrtov za privatizacijo in podaljšanje delovanja DUTB je zanikal.

Bled. Glavni izvršni direktor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Imre Balogh. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Bled.
Glavni izvršni direktor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Imre Balogh.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Računsko sodišče pripravlja končno različico revizijskega poročila o pravilnosti, gospodarnosti in učinkovitosti poslovanja DUTB v 2014 in 2015.

Balogh o vsebini ne sme govoriti. Zatrdil je le, da je DUTB danes po stabilnosti poslovanja bistveno drugačna ustanova kot v omenjenem obdobju in da je sodelovanje med DUTB in računskim sodiščem občutno boljše kot v preteklosti.

Balogh, ki je v DUTB prišel aprila 2015, s polnim mandatom pa jo vodi od oktobra 2016, je pojasnil, da so družbo v zadnjih letih preoblikovali v organizacijo, ki se stalno izboljšuje, pri čemer upošteva notranje in zunanje ocene.

Računsko sodišče je revizijo začelo na začetku 2016, na DUTB pa so po Baloghovih besedah sodelovanje z njim od vsega začetka videli kot dodatno spodbudo k izboljšavam na področju varnosti, učinkovitosti in pravilnosti poslovanja.

"Proces je bil zahteven, a je koristil obema organizacijama, da lahko izpolnita njuni poslanstvi," je dejal in izrazil upanje, da bo končno poročilo odsevalo številne sprejete izboljšave.

Med medijsko odmevnimi primeri v zadnjih letih je spregovoril o primeru sprožitve prisilne poravnave nad Cimosom in poznejši prodaji koprskega podjetja. Takratnih odločitev ni želel komentirati, je pa spomnil, da je bil Cimos sredi leta 2014 v zalo težkem finančnem in poslovnem položaju in da je njegovo reševanje zahtevalo veliko žrtvovanja na strani podjetja. Po podatkih, ki jih kot največji preostali Cimosov upnik na DUTB imajo, se razmere v podjetju izboljšujejo celo bolj od pričakovanj, Cimos pa je na pravi poti.

Glede medijskih informacij, da naj bi na DUTB pripravljali načrte o podaljšanju njenega delovanja po izteku življenjske dobe v 2022 in tudi o vstopu zasebnih investitorjev vanjo, tako da bi v Sloveniji ostala ustanova za pomoč bankam pri prestrukturiranju slabega premoženja, je Balogh zatrdil, da takšnih načrtov ni.

DUTB bo po njegovih besedah do 2022 svoje poslanstvo izpolnila, a tudi potem bo problematika slabih posojil kljub napredku v zadnjih letih ostala, saj je del gospodarstva še vedno močno zadolžen in premalo kapitalsko močan. "Kritična masa za ukrepe za reševanje teh težav bo tako ostala, kakšne bodo najboljše rešitve, pa bo pokazal čas," je povedal.

STA bo celoten pogovor z Baloghom, ki je med drugim spregovoril še o prvih ocenah lanskega poslovanja in uspešnosti na področju nepremičnin, objavila v prihodnjih dneh.