Podjetja Slovenija 12.2.2018 14:24

Počivalšek ob odprtju konzulata v Avstraliji izpostavil pomen gospodarskega sodelovanja

Melbourne, 12. februarja - Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je v sklopu obiska v Avstraliji udeležil odprtja novega konzulata v Geelongu. V nagovoru je izpostavil pomen gospodarskega sodelovanja med državama in izrazil prepričanje, da bo to z novim konzulatom še boljše. Sodeloval je tudi na poslovnem srečanju o slovenskem turizmu.

Ljubljana. Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot je ob nedeljskem odprtju konzulata poudaril minister, se je blagovna menjava med Slovenijo in Avstralijo lani povečala za 13 odstotkov. "Prepričan sem, da bo odprtje novega konzulata v zvezni državi Viktorija prispevalo k še boljšemu sodelovanju na gospodarskem in kulturnem področju," so njegove besede povzeli na ministrstvu.

Slovensko gospodarstvo je po Počivalškovih besedah izrazito izvozno usmerjeno, zato je prisotnost slovenskih podjetij na avstralskem trgu vse večja, kar Slovenija spodbuja tudi s tovrstnimi poslovnimi srečanji.

Uspešen primer je po Počivalškovih besedah Gorenje, ki svoje izdelke na avstralskem trgu prodaja prek podjetja Asko. "Zato sem tudi prišel; da potencialnim avstralskim vlagateljem še bolje predstavim priložnosti, ki jih čakajo v Sloveniji. Podjetje Harvey Norman že pozna potenciale, ki jih Slovenija nudi. Čas je, da se mu pridružijo še druga avstralska podjetja," je poudaril minister.

Ob obisku Geelonga se je udeležil tudi svete maše v tamkajšnji cerkvi slovenskih izseljencev. Dan je zaključil s poslovnim srečanjem, na katerem je zbranim predstavil potenciale in uspehe slovenskega turizma ter možnosti za tuja vlaganja.