Podjetja 7.2.2018 13:28

Sedež Centra odličnosti InnoRenew vendarle v Izoli

Izola, 7. februarja - Občina Izola, Univerza na Primorskem in zavod InnoRenew CoE so v ponedeljek podpisali tripartitno pogodbo o prenosu stavbne pravice na delu zemljišč v Livadah, so danes sporočili z izolske občine. S tem so še korak bližje izgradnji centra odličnosti na področju obnovljivih materialov, ki naj bi v Izoli zaživel do konca leta 2020.

Izola. Pogled na mesto Izola. Foto: Mitja Volčanšek/STA

Izola.
Pogled na mesto Izola.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Novica o podpisu pogodbe tako razblinja dvome o lokaciji prihodnjega centra odličnosti. Ob zagonu nove Hidriine robotizirane proizvodne linije v koprskem Tehnološkem parku konec novembra lani je bilo namreč vodilne v Hidrii razumeti, da bodo center umestili v svojo koprsko lokacijo, tako kot njihovo načrtovano platformo zelene mobilnosti Edison.

Kot so danes sporočili z izolske občine, so sredi lanskega leta prejeli pobudo zavoda InnoRenew CoE o umestitvi gradnje centra odličnosti za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja na območju univerzitetnega kampusa Livade. S pobudo se je soglasno strinjal tudi občinski svet.

Za namen izgradnje centra so na delu parcele, kjer ima Univerza na Primorskem stavbno pravico, le-ta ukinila in prenesla na zavod. Ta ponedeljek pa se je s podpisom tripartitne pogodbe dogovor uresničil, "kar pomeni, da smo še korak bližje izgradnji Centra, za katerega ima Zavod na voljo 10 milijonov evropskega in 20 milijonov državnega denarja," so poudarili na občini.

Po podpisu pogodbe o prenosu stavbne pravice bodo na zavodu InnoRenew CoE pridobili projektne pogoje in nato gradbeno dovoljenje. Izola bo tako predvidoma do konca leta 2020 pridobila edinstven objekt za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja, kakršnega v Sloveniji še ni, so še dodali v sporočilu za javnost.

V Centru odličnosti bo razvoj inovacij relevantnih za industrijo, nudili bodo podporo podjetjem pri implementaciji raziskovalnih in razvojnih inovacij ter se povezovali s pripravljavci javnih politik, da bi spodbujali in podpirali podjetja in raziskave v gozdno-lesnem sektorju. Načrtovana gradnja je skladna tako s prostorskimi kot vsebinskimi omejitvami ter dejavnostjo Univerze na Primorskem in pomeni novo priložnost v razvoju tamkajšnjega univerzitetnega kampusa.

Center bo po prepričanju občine tudi priložnost za nova delovna mesta z dodano vrednostjo. Danes je v zavodu 35 zaposlenih, od katerih kar 40 odstotkov prihaja iz tujine, direktorica zavoda Andreja Kutnar pa v letošnjem letu napoveduje še 20 novih zaposlitev, so še zapisali.