Intervju 7.2.2018 11:57

Franci Petek: S Petro Majdič je težko tekmovati

Pyeongchang, 7. februarja - Vodja olimpijske reprezentance v Pyeonchangu je Franci Petek. Mnogi so napovedovali, da nekdanji smučarski skakalec zaradi poškodbe kolena in operacije meniskusa ne bo mogel opravljati častne funkcije, a so se zmotili. Kleni Gorenjec je na nogah, v Pyeongchangu poskočen kot v svojih najboljših časih, njegova poškodba je preteklost.

Južna Koreja, Pyeongchang. ZOI 2018 - novinarska konferenca slovenskih biatloncev in smučarskih skakalcev. Vodja slovenske olimpijske reprezentance in direktor Smučarske zveze Slovenije Franci Petek. Foto: Stanko Gruden/STA

Južna Koreja, Pyeongchang.
ZOI 2018 - novinarska konferenca slovenskih biatloncev in smučarskih skakalcev.
Vodja slovenske olimpijske reprezentance in direktor Smučarske zveze Slovenije Franci Petek.
Foto: Stanko Gruden/STA

"Kdor me je odpisal, je pretiraval, dramatiziral. Operacija ni bila zahtevna, v Južno Korejo ne bi prišel le, če bi se kaj zakompliciralo. Sem pa že shodil, sem normalno operativen. Malo moram sicer paziti, a poškodba me pri delu ne bo ovirala," je dobro razpoložen nekdanji svetovni prvak, ki mu do živega ni prišla niti dolga in naporna vožnja: "Ni bilo najbolj prijetno, a srečo sem imel, da sem imel v poslovnem razredu nekoliko več prostora."

Svoje delo, pri katerem je nasledil Petro Majdič, bo opravljal z največjim veseljem, veseli ga, da je vse že na delovni temperaturi. "S hokejisti smo dočakali še zadnjo večjo skupino, začeli so se prvi treningi, vse se mi zdaj zdi zelo spodbudno. Tudi v posameznih ekipah nimamo težav, vsi so zdravi, zelo smo zadovoljni tudi z dejstvom, kako so tukaj reagirali na pojav trebušne gripe. Zbolel sicer ni noben športnik, zboleli so varnostniki in drugi delavci, ampak so jih hitro izolirali, tako da verjamemo, da bolezen med nas ne bo prišla," je z vsem, kar se v Pyeongchangu za zdaj dogaja, zadovoljen priljubljeni Frenk.

Naloga Petka in njegovih pomočnikov je vodenje in koordiniranje vseh del, tudi zdravniške službe in protokola. Skrbi tudi za informiranje tekmovalcev in njihovih sprejemalcev, kot sam pravi, dela na zmanjka. Na poletnih igrah v Rio de Janeiru je to vlogo opravljal Iztok Čop, pred štirimi leti v Sočiju pa Petra Majdič, ki se za zdaj lahko pohvali, da je s svojo reprezentanco domov prinesla osem kolajn. Čeprav velikega vpliva na rezultate reprezentance ni imela, pa je marsikdo prepričan, da je na ta dosežek tudi zaradi značaja zelo ponosna.

"S Petro je vedno težko tekmovati, vedno jo je težko premagati, vsi vemo, kako borbena je. Šalo na stran, jaz vem, da imamo tukaj tekmovalce, ki so se sposobni boriti za kolajno. Vem, da o tem ne razmišlja le javnost, ampak imajo isto misel in željo tudi športniki. Je pa tako, medalja se mora zgoditi, medalja ni samo posledica garanja in pripravljenosti. Zato pustimo, naj se zgodi, in če se zgodi, bomo prav vsako globoko spoštovali."

Petek v svoji funkciji poskuša biti enak do vseh, priznava pa, da mu to vedno ne uspeva: "Od vseh teh športov so skoki edini, ki jih res razumem. Povsod drugod sem lahko navijač, lahko športnike spodbujam, jim celo nastavim ramo za kakšno solzo, v skokih pa se lahko pogovarjam. A še zdaleč to ne pomeni, da se vtikam v delo trenerjev. Če pa kdo potrebuje nasvet, pa sem vedno na voljo."