Turizem 4.2.2018 8:39

V Koper priplula prva potniška ladja letos

Koper, 4. februarja - V Kopru pričakujejo, da bodo letos na tamkajšnjem potniškem terminalu gostili 82 potniških ladij, z njimi pa 98.000 turistov in 47.500 članov posadk. S tem bi se letošnja sezona uvrstila na drugo mesto po številu sprejetih potnikov doslej. Prvo potniško ladjo letos so v koprskem pristanišču privezali v petek.

Ankaran, Debeli rtič.
Luka Koper, morje.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Letošnja sezona bo torej po pričakovanjih zelo dobra. Boljša je bila le leta 2011, ko je v Koper prišlo kar 118.000 potnikov, so sporočili iz Luke Koper.

Na novo se je za postanek v Kopru letos odločil ladijski prevoznik TUI Cruises, ki bo mesto šestkrat obiskal z ladjo Mein Schiff 2. Ne bo pa v Koper več ladjarja Thomson Cruises. No, pravzaprav bo, saj se je preimenoval v Marella Cruises, potnike pa bo pripeljal z ladjama Marella Discovery 2 in Marella Celebration.

Koprski ladijski potniški turizem je sicer močno vezan na Benetke. Od 82 potniških ladij, ki jih pričakujejo do konca sezone, jih bo namreč velika večina, namreč 76, prišla iz Benetk ali pa tja odplula po obisku Kopra.

Vsi turisti bodo z ladjami Slovenijo še vedno obiskovali le v tranzitu, saj v naši državi še nimamo primerne infrastrukture, da bi Koper lahko postal matično pristanišče, kjer se križarjenja začnejo in končajo.