Mediji 2.2.2018 15:03

Primorske novice v prenovljeni obliki

Koper, 2. februarja - Medijska družba Primorske novice je leto po vsebinski in oblikovni prenovi priloge Sobota v sodobnejšo obliko postavila še prilogo 7. val in celoten dnevnik Primorske novice. Prva prenovljena številka bo izšla v ponedeljek, 5. februarja, so še sporočili iz te primorske medijske hiše.

Koper. Prenovljene Primorske novice. Foto: Tomaž Primoržič/FPA

Koper.
Prenovljene Primorske novice.
Foto: Tomaž Primoržič/FPA

Koper. Prenovljene Primorske novice. Tomaž Primoržič/FPA

Koper.
Prenovljene Primorske novice.
Tomaž Primoržič/FPA

"Z oblikovnimi spremembami želimo zadostiti potrebe sodobnega bralca, ki se nenehno spreminjajo. Nastala je branju prijazna, pregledna, grafično pestra podoba časopisa. Pri uvedenih spremembah Primorske novice ohranjajo svojo primorsko prepoznavnost, vsebinsko pa ostajajo zveste načelom verodostojnosti, resnicoljubnosti in pripadnosti prostoru," pravi direktor medijske hiše Rok Hladnik.

Odgovorni urednik Primorskih novic Antiša Korljan ob tem dodaja, da je "informacija veliko več od zgolj pisane besede; fotografija je pomemben gradnik vsakega sodobnega časopisa, že dolgo je del informacije tudi podatek, ki je predstavljen grafično, shematsko, hkrati pa je pomemben element tudi pojavna plat, se pravi, kako je stvar videti."

Nova podoba Primorskih novic prihaja sedem desetletij po prvi številki časopisa, ki je izšla 8. novembra 1947. Tisk je bil takrat seveda črno-bel. Dvobarvnost se je začela v časopisu pojavljati po letu 1960. Občasno je bil v barvah odtisnjen logotip enega od predhodnikov današnjih Primorskih novic - Slovenskega Jadrana, ki je bil sprva rdeče barve, kasneje pa moder.

Po letu 1995 Primorske novice izhajajo delno v barvnem tisku, del časopisa pa je bil še vedno črno-bel. Opaznejša grafična prenova je pospremila največji razvojni mejnik družbe - prehod na dnevno izhajanje, 27. septembra 2004. Primorske novice pa so takrat že izhajale v celoti v barvah. Ob prehodu na dnevno izhajanje je bil spremenjen tudi logotip, ki je iz dvovrstične postavitve prešel na enovrstično.

Poleg oblikovne prenove tiskane izdaje družba Primorske novice v prvem četrtletju letos pripravlja tudi novosti za bralce na digitalnih platformah. Skladno s preferencami kupcev so na novo opredelili nabor digitalnih produktov - v februarju tako prihaja prost dostop do vseh digitalnih vsebin za naročnike tiskane izdaje.