Podjetja Startupi 1.2.2018 21:15

Na Ptuju podelili nagrade najbolj inovativnim v regiji

Ptuj, 1. februarja - Manager klub Ptuj je drevi že petič podelil nagrade za najpodjetniške ideje v regiji. Med večjimi podjetji je nagrada letos pripadla kidričevskemu Talumu, med manjšimi podjetju Tenzor, med študenti ptujski višji strokovni šoli za idejo pametnih nakupovalnih vozičkih, med dijaki pa ideja uporabe olja iz grozdnih pečk.

Med večjimi podjetji je bil izbran Talum za idejo kompaktiranja ogljikovih prahov. Podjetje iz Kidričevega je skupaj s partnerji, ki oskrbujejo jeklarne z raznimi ogljikovimi materiali za dezoksidacijo oz. naogljičevanje taline pred litjem, razvilo postopek za kompaktiranje odpadnih grafitnih prahov, s čemer se delovanje t. i. dezoksidanta bistveno izboljša, saj se peleti pomešajo globlje v talino in delujejo dlje časa kot prah.

Med malimi in mikro podjetji si je prvo mesto priborila ideja sistema za varnostni pregled tovornih vozil podjetja Tenzor, ki prinaša izboljšave na področju prometne varnosti. S sistemom zagotavljajo povečano stopnjo varnosti pri vožnji skozi predor, saj izloča potencialno nevarna vozila iz prometa ter preprečuje prometne nesreče, ki so posledica požarov zaradi pregretih delov vozila.

Študenti ptujske višje strokovne šole so komisijo navdušili s pametnim nakupovalnim vozičkom, ki bi nemoteno, s pomočjo pametnih algoritmov, sledil potrošniku znotraj trgovine in mu omogočal prostoročno nakupovanje, polnjenje mobilne naprave in prevoz manjšega otroka.

V kategoriji dijakov je komisijo najbolj prepričala ideja uporabe olja iz grozdnih pečk, ki je bogat vir nenasičenih maščobnih kislin in se lahko uspešno uporablja v kozmetiki, zdravstvu in kulinariki.

Ptujski klub z razpisom išče pogumne, raziskovalno usmerjene in inovativne posameznike, ekipe in podjetja, ki so s svojo idejo v zadnjih letih že uspeli, in to na domačem ali tujem trgu, ter imajo potencial za prodor na globalni trg.

Letos je strokovna komisija prejela največje število prijav doslej, sedem s strani podjetij, 10 dijaških in osem študentskih. Po besedah predsednice komisije Vlaste Stoja so podjetja ocenjevali po štirih kriterijih - izvirnosti, potencialu, pričakovanih poslovnih učinkih in odnosu ideje do ljudi in okolja. Pri dijakih in študentih sta bili kriteriji izbora izvirnost ter izdelan poslovni načrt, iz katerega je razviden potencial in možnost realizacije ideje.

Kot je povedal predsednik kluba Marko Drobnič, sicer prvi mož Taluma, so ideje so pomembne, saj generirajo inovacije, ki so za razvoj gospodarstva in njegovo konkurenčnost nepogrešljive. "Tudi mladi so dokazali, da premorejo zanimive ideje, kar dokazuje njihova številčnost in razdelanost," je dodal Drobnič.